placeholder

Opvang

Hoe is de opvang van asielzoekers geregeld in Nederland? En waar gaat het mis? In deze themapagina duiken we in de feiten, cijfers en verhalen over opvang. En we zoomen in op de spreidingswet. Is dat dé oplossing om uit de crisis te komen?

placeholder

Aannemen spreidingswet is belangrijke doorbraak: maar wat nu?

De spreidingswet is aangenomen door de Eerste Kamer. Een belangrijke doorbraak! Deze wet is namelijk nodig om in de toekomst structureel voldoende en fatsoenlijke plekken in de asielopvang te garanderen. Maar voor de crisis van vandaag is meer nodig.

...

Hoe worden vluchtelingen opgevangen in Nederland?

Tijdens de asielprocedure verblijven asielzoekers in een asielzoekerscentrum. Die procedure kan heel lang duren; soms wel anderhalf jaar. Als er geen ruimte is in de azc’s, worden vluchtelingen opgevangen in de noodopvang. Dat zijn heel eenvoudige plekken met weinig faciliteiten en amper privacy. Die plekken zijn meestal tijdelijk. Daardoor moeten sommige vluchtelingen vaak verhuizen.

Onze ondersteuning in de noodopvang

Belangrijke cijfers

0,7 %

wordt opgevangen door Nederland

Nederland vangt 0,7% van alle vluchtelingen wereldwijd op. De top 3 is voor Turkije (12,1%), Iran (11,6%)  en Duitsland (7,1%). (Bron: UNHCR)

van de migranten is asielzoeker

Van alle migranten die naar Nederland komen, is slechts 11% asielzoeker. Veruit de meeste mensen komen naar Nederland voor studie, werk of de liefde. (Bron: CBS)

asielzoekers per 1.000 inwoners

Nederland ontving in 2022 twee asielverzoeken per 1.000 inwoners. Dat aantal zit precies op het Europees gemiddelde. Nederland staat daarmee op de dertiende plek van alle EU-lidstaten. Cyprus (23,9) en Oostenrijk (12,2) kregen van alle lidstaten verreweg de meeste asielverzoeken. Ook onze buurlanden Duitsland en België kregen in verhouding tot hun aantal inwoners meer asielverzoeken dan Nederland. (Bron: CBS)

Onze thema's

placeholder

Gezinshereniging

placeholder

Migratiedeals

placeholder

Wonen

placeholder

Werken

Wat zijn de oorzaken van de opvangcrisis?

  • De belangrijkste oorzaak ligt bij de financiering van het asielsysteem (COA). Die is gebaseerd op voorspellingen, maar deze voorspellingen komen bijna nooit uit.
  • Verder is er een tekort aan personeel bij de IND. Daardoor duurt de asielprocedure nu erg lang. En hoe langer de asielprocedure duurt, hoe langer asielzoekers een plek in het azc bezet houden.
  • Er zijn geen goede afspraken gemaakt tussen de overheid en gemeenten. Of er voldoende opvangplekken zijn, hangt nu af van de vraag of er genoeg gemeenten zijn die 'een stapje extra willen zetten'. Want eigenlijk is in Nederland niemand verantwoordelijk voor het regelen van extra opvangplekken als dat nodig is.

Goed om te weten

Veelgestelde vragen over opvang van vluchtelingen.

placeholder

‘In deze containerwoning zag ik alle seizoenen voorbij trekken – Suzan uit Syrië

Ons standpunt over de opvang van vluchtelingen

De opvang (het COA) en de IND moeten gefinancierd worden op basis van de pieken en dalen uit het verleden, in plaats van voorspellingen van de toekomst. Daarnaast moet het asielbeleid makkelijker worden, zodat de IND asielverzoeken sneller kan beoordelen.

Er moeten afspraken komen tussen de overheid en gemeenten over wie verantwoordelijk is voor het vinden van extra opvangplekken. De Spreidingswet is daarvoor heel belangrijk.

Ten slotte moet er worden gekeken naar alternatieve vormen van huisvesting, desnoods tijdelijk, zodat asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, het azc zo snel mogelijk kunnen verlaten.

Het Nederlandse asielbeleid is op papier een voorbeeld voor andere landen. Met bovenstaande oplossingen kan dit beleid ook weer in de praktijk worden gebracht. Dat zou leiden tot meer afgewezen asielverzoeken én een snellere integratie voor wie in Nederland mag blijven. 

Onze ondersteuning tijdens de asielprocedure

Geef vluchtelingen uw stem

In de discussie over vluchtelingen is het soms lastig om feit van fabel te onderscheiden. Met uw steun kunnen we ons blijven inzetten voor de belangen van vluchtelingen en het eerlijke verhaal vertellen.