Draagvlakactiviteitenfonds (DAF)

Uit het Draagvlakactiviteitenfonds financieren we activiteiten en initiatieven van anderen (personen en organisaties) die bijdragen aan het draagvlak voor vluchtelingen in Nederland.

 

 

Wie kan een beroep doen op het DAF?

VluchtelingenWerk Nederland vindt het belangrijk dat er draagvlak in de Nederlandse samenleving bestaat voor de opvang van vluchtelingen. We zetten ons daar dan ook op allerlei manieren voor in. Daarnaast zijn er in de samenleving regelmatig mensen of organisaties die zich ook actief inzetten voor het vergroten van het draagvlak voor vluchtelingen. Om dit soort initiatieven te ondersteunen, heeft VluchtelingenWerk een klein fonds, het Draagvlakactiviteitenfonds. Externe partijen kunnen ter ondersteuning van hun initiatief een (klein) bedrag ter ondersteuning aanvragen bij het Draagvlakactiviteitenfonds.

De beoordelingscommissie van het fonds toetst de aanvragen op criteria als haalbaarheid, bereik, co-financiering en uiteraard of het project of de activiteit het draagvlak voor vluchtelingen vergroot. Het is niet mogelijk voor medewerkers of stichtingen van VluchtelingenWerk om aanvragen in te dienen.

Meer informatie

Welke activiteiten en initiatieven ondersteunen we?

Uit het Draagvlakactiviteitenonds financieren we activiteiten en initiatieven van anderen (personen en organisaties) die bijdragen aan het draagvlak voor vluchtelingen in Nederland.

Hieronder staan drie voorbeelden van de afgelopen tijd.

Documentaire: De Wijde Wereld

Vijftien jaar geleden maakte docent Teade Walma portretfoto’s van zijn leerlingen die met hun ouders naar Nederland waren gevlucht. Inmiddels gepensioneerd wil hij erachter zien te komen hoe het hen vergaan is.

Filmmaker Sherman De Jesus smeedt in zijn nieuwe film De Wijde Wereld de lotgevallen van drie van hen samen tot een ander verhaal over de werkelijkheid na het vluchten. De film was op 3 augustus te zien op NPO.

Tv: De ontmoeting

In ‘De Ontmoeting’ brengt een presentator vluchtelingen in contact met buurtbewoners van een asielzoekerscentrum om elkaar beter te leren kennen. Een zesdelige serie gemaakt voor Omroep Brabant door Bart Grimbergen.

Documentaire: Stad Onderweg

Documentaire: Stad Onderweg

Stad Onderweg is een documentaire over een vluchtverhaal uit eigen land. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog krijgt de familie van filmmaakster Jotja Ingrid Bessems het bevel huis en haard te verlaten. Samen met 30.000 andere inwoners van het Zuid-Limburgse Kerkrade moeten ze onmiddellijk evacueren; dwars door de vuurlinies heen, geen idee waarnaartoe en of ze ooit zullen terugkeren. De omliggende dorpen en steden worden overspoeld met ontheemden uit Kerkrade.

Getroffen door de emoties die deze periode uit hun kinderjaren nu nog losmaakt bij de mensen die het meemaakten, onderzoekt Jotja Ingrid Bessems de impact van oorlog op gewone mensen. In de documentaire bezoekt ze voormalige evacués en opvangadressen en vraagt ze zich af: hoe neem je dit mee, als vluchteling en als omstander, in je verdere leven? Hoe verhouden we ons tot onze collectieve geschiedenis en wat betekent dit voor onze houding in het heden?