Standpunt | Buitenschuldbeleid

Als het afgewezen asielzoekers 'buiten hun schuld' niet lukt om terug te keren, dan kunnen zij in aanmerking komen voor een buitenschuldvergunning. Omdat in de praktijk bijna niemand hiervoor in aanmerking komt, vindt VluchtelingenWerk dat het beleid moet worden aangepast.
placeholder

Wat is de situatie?

Sommige asielzoekers kunnen na hun procedure niet terugkeren naar hun land van herkomst, bijvoorbeeld door ontbrekende reisdocumenten. Als het buiten hun schuld niet lukt om terug te keren, dan kunnen zij onder strikte voorwaarden in aanmerking komen voor een buitenschuldvergunning. Het beleid is alleen bedoeld voor asielzoekers die wel willen, maar niet terug kúnnen keren, ondanks hun inspanningen om aan de juiste documenten te komen.

Inspanningseis 

De eisen die nu gelden voor een buitenschuldvergunning zijn in de praktijk te streng. Het lukt een asielzoeker nu eenmaal niet altijd om zijn identiteit en nationaliteit aan te tonen. En dan verstrekken ambassades niet de juiste documenten om terug te kunnen reizen. Het lijkt alsof de inspanningen nooit 'genoeg' zijn. Dit moet de overheid beter onderkennen in het buitenschuldbeleid.

Wat vindt VluchtelingenWerk?

Maatwerk 

VluchtelingenWerk vindt dat er maatwerk moet worden toegepast: er moet, tussen de asielzoeker en de terugkeerdienst van de overheid, een individueel, concreet plan van aanpak komen. Hierin moeten de acties staan beschreven die nodig zijn om de documenten te krijgen die nodig zijn om terug te kunnen reizen.

Terugkeerinspanning

De totale duur van de terugkeerinspanningen van een asielzoeker moeten worden beperkt, afhankelijk van de individuele situatie. Een asielzoeker die na die periode aan al zijn inspanningen heeft voldaan, maar nog steeds niet kan terugkeren, moet een buitenschuldvergunning ontvangen. En niet te horen krijgen dat er nóg een bezoekje moet volgen aan de ambassade.

Inzicht in beschikbare documenten

De overheid zou per land van herkomst een lijst moeten maken waarin limitatief staat beschreven met welke documenten de identiteit en nationaliteit kan worden onderbouwd (bij gebrek aan een paspoort). Zoals een geboorteakte of schoolbewijzen. Dit verschilt namelijk per ambassade of consulaat.