Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wij betrekken je graag bij ons werk. Wil je onze maandelijkse update met nieuws, persoonlijke verhalen en bijzondere acties niet missen? Hieronder schrijf je je in voor onze digitale nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Bekijk een voorbeeld.

?VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Persoonlijk verhaal

donderdag 9 november 2017

‘Meer mensen moeten leren hoe lekker Syrisch eten is’

Maher (34) en Evelien ontmoetten elkaar via het maatjesproject van VluchtelingenWerk. Inmiddels trekken ze al ruim een jaar met elkaar op. Samen ondernemen ze activiteiten en regelen ze praktische zaken zoals de post. Gelukkig is er ook genoeg tijd om erop uit te gaan en de stad te verkennen. Een van de hoogtepunten was de heerlijke uitgebreide Syrische lunch die Maher voor Evelien en haar vriendinnen bereidde.

Wegwijs in de stad

Evelien: ‘Als maatje help ik Maher wegwijs te raken in de stad en zijn netwerk te vergroten. We gaan bijvoorbeeld lopen of fietsen en we zijn wel eens naar een restaurant geweest. Laatst is Maher met mij meegegaan naar een opening van mijn werk. Ook hebben we een kerk gevonden waar hij nu wekelijks naartoe gaat en meedoet aan activiteiten. ‘

Maher: ‘Ik vind het fijn dat Evelien mij helpt om mijn leven hier in Rotterdam op te bouwen. Ik ben erg blij dat ik nu een kerk heb waar ik naartoe kan gaan. Daar leer ik mensen kennen en we gaan bijvoorbeeld samen eten of voetbal kijken.’

Nederland is heel ingewikkeld

Verder helpt Evelien hem bij praktische zaken zoals de post of huiswerk. ‘Door dit samen met Maher te doen, kon ik me makkelijker verplaatsen in de situatie van iemand die nieuw is in Nederland. Wat voor mij makkelijk of vanzelfsprekend is, is dat niet voor hem. Hij moet alles voor de eerste keer doen en dat is niet altijd makkelijk. Hierdoor zie ik dat Nederland eigenlijk een heel ingewikkeld land is.’

Maher gaat drie dagen per week naar school om Nederlands te leren. Hij volgt nu A2 en wil daarna verder met niveau B1. Daarnaast werkt hij één dag per week bij een bakkerij in Rotterdam-Zuid. Een eerste stap op weg naar zijn droom: een eigen restaurant.

‘Ik vind het heel mooi werk in de bakkerij,’ vertelt hij. ‘Ik heb ervaring met koken en bediening in een restaurant. Mijn wens is een eigen zaak te beginnen. Ik hou van Syrisch eten, maar ook van Italiaans. Die keukens wil ik graag combineren.’

Kennismaken met de Syrische keuken

Evelien heeft al kennisgemaakt met de kookkunsten van Maher. ‘Hij had al een keertje voor mij alleen gekookt. Dat was heerlijk. ‘Meer mensen moeten leren hoe lekker Syrisch eten is!’ dacht ik. ‘

Dus dacht ze na over hoe ze andere Nederlanders kon laten kennismaken met de gerechten van Maher. ‘Ik spreek vier keer per jaar af met een groepje vriendinnen die ik ken van mijn studie,’ vervolgt ze. ‘Ik vroeg Maher of hij een keertje voor hen wilde koken. Dat wilde hij.’

Maher: ‘Ik heb verschillende gerechten gemaakt voor Evelien en haar vriendinnen: baba ganoush, tabouleh, kebab, fajitas en brood. Het was veel werk om het allemaal in mijn eentje te maken, maar het is goed gelukt en ze vonden het lekker.’

Thuiscatering

Evelien en Maher onderzoeken nu de mogelijkheden voor hem om een eigen thuiscatering te beginnen voor feestjes en lunches. Zo kan hij ervaring opdoen en zijn netwerk uitbreiden. ‘Mijn vriendinnen en ik zijn alvast razend enthousiast over zijn kookkunsten en ik weet zeker dat anderen dat ook zijn. We bevelen hem van harte aan!’

Deel dit met anderen