Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wij betrekken je graag bij ons werk. Wil je onze maandelijkse update met nieuws, persoonlijke verhalen en bijzondere acties niet missen? Hieronder schrijf je je in voor onze digitale nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Bekijk een voorbeeld.

?VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Persoonlijk verhaal

  • Fleur wil in een land wonen waar kwetsbare mensen worden beschermd.
    Fleur :
    'Een land waar kwetsbare mensen worden beschermd'
zondag 12 november 2017

225 vluchtelingenkinderen zingen in TivoliVredenburg

Op 21 november om 11.00 uur treden bijna 225 kinderen van vluchtelingen en asielzoekers op in muziekcentrum TivoliVredenburg. Het concert is onderdeel van het project Eigen-Wijs van VluchtelingenWerk. De kinderen reizen vanuit 5 asielzoekerscentra naar Utrecht en brengen samen met het Amersfoorts Jeugd orkest de muziekproductie Broer ten gehore.

'Onbezorgd zingen is voor veel kinderen van vluchtelingen niet weggelegd. Ze krijgen al jong te maken met oorlog, geweld, onderdrukking en doodsangst', zegt Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland.  ‘De zorgen van hun ouders, de jarenlange onzekerheid, het gemis van familie en het verblijf in een asielzoekerscentrum (azc) kunnen ze tijdens de muzieklessen even achter zich laten.'

Duizenden kinderen groeien op in asielzoekerscentra

In Nederland groeien duizenden kinderen van asielzoekers en vluchtelingen op in asielzoekerscentra (azc). Deze kinderen komen vaak uit heftige situaties in hun land van herkomst en hebben veel doorstaan tijdens hun vlucht naar Nederland. Ze worden geraakt door de ingrijpende beslissingen die hun ouders moesten nemen.

Activiteiten voor kinderen op azc’s

Met het project Eigen-Wijs biedt VluchtelingenWerk Nederland kinderen die in azc’s verblijven muziekactiviteiten aan, zodat ze hun zorgen even kunnen vergeten. Daarnaast worden kinderen door VluchtelingenWerk tijdens groepsvoorlichtingen geïnformeerd over hun verblijf in Nederland, de asielprocedure en kinderrechten. Op spreekuren kunnen kinderen terecht met vragen bij speciaal hiervoor getrainde vrijwilligers.

Ook concerten in Tilburg en Hoogeveen

In speciale muzieklessen op scholen in 13 azc’s hebben in totaal bijna 800 kinderen de afgelopen maanden hard gewerkt aan een gezamenlijk optreden. Dit wordt afgesloten met concerten in het Factorium in Tilburg, in de Tamboer in Hoogeveen en in Utrecht in TivoliVredenburg. Kinderen uit (azc- en taal)scholen uit Leersum, Zeist, Heerhugowaard, Alkmaar en Zutphen zullen optreden in Utrecht.

  • Het meedoe-concert Broer is in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland ontwikkeld door het Orkest van het Oosten en Theater Sonnevanck. Aansluitend aan het concert vind er een slotbijeenkomst plaats van het project Eigen-Wijs. Op deze bijeenkomst worden de resultaten van het project gepresenteerd en gaan stakeholders met elkaar in discussie over de positie van kinderen in het azc. Lees meer.

Deel dit met anderen