Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wij betrekken je graag bij ons werk. Wil je onze maandelijkse update met nieuws, persoonlijke verhalen en bijzondere acties niet missen? Hieronder schrijf je je in voor onze digitale nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Bekijk een voorbeeld.

?VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Persoonlijk verhaal

donderdag 3 november 2016

Bijeenkomst Samen maken we het verschil

VluchtelingenWerk Nederland kijkt terug op een bewogen jaar. We moesten alle zeilen bijzetten om de vluchtelingen die in ons land asiel aanvroegen op een goede manier te begeleiden en te ondersteunen. Gelukkig kregen we daarbij veel steun uit de samenleving. Op 2 november maakten we tijdens de bijeenkomst ‘Samen maken we het verschil’ de balans op, blikten we vooruit én werden de VluchtelingenWerkAwards uitgereikt.

  • Kijk hier voor meer foto's van de bijeenkomst

  • De bijeenkomst opende met een betoverende dansvoorstelling over weerstand tegen de komst van een azc, vooroordelen én liefde: 'Een Romeo en Julia'. Laatste kansen om deze  voorstelling in zijn geheel te bekijken: op 22 november in het Laaktheater in Den Haag en op 29 november in Goirle.

Openstaan voor vluchtelingen

‘Iedereen in deze zaal heeft dat moment beleefd toen je besloot: ik ga iets doen voor vluchtelingen. Kunt u zich dat moment nog herinneren?’, opende onze directeur Dorine Manson de middag. Zij prees de vrijwilligers, bedrijven en initiatiefnemers die hun nek uitstaken voor vluchtelingen. ‘Nu staan we als samenleving voor de volgende uitdaging: vluchtelingen willen aan de slag, zich nuttig maken en voelen. Dan moeten we als samenleving wel openstaan voor vluchtelingen. Ook als ze bijvoorbeeld nooit accentloos Nederlands leren spreken.' Een van de inspirerende voorbeelden die tijdens de bijeenkomst voorbijkwamen was TVcN, Tolk- en Vertaalcentrum Nederland. Onlangs studeerde dankzij dit centrum een tweede lichting vluchtelingen af als professioneel tolk.

 

Weg met watertaal

Het afgelopen jaar was ook het jaar van de ‘Turkije-deal’ en de EU die worstelde met de grotere aantallen vluchtelingen. De watermetaforen vlogen ons in de media om de oren, van ‘stromen’ en 'tsunami's van vluchtelingen' tot ‘we worden overspoeld’. Maar klopt dat wel? Henk van Houtum (hoogleraar en migratie-expert) pleitte voor een nuchtere blik. ‘Als we kijken naar de cijfers wordt 85 procent in de regio opgevangen. We moeten niet doen alsof dat dé oplossing is, opvang in buurlanden: het gebeurt al!’ Hij maakte een krachtig statement: ‘Dit was geen vluchtelingencrisis, maar een crisis over solidariteit. We veroordelen vluchtelingen tot een levensgevaarlijke route, omdat we muren opwerpen. De EU voert een politiek van de dood.’

Praten over je vlucht

Solidariteit start met begrip voor de situatie van vluchtelingen. Vrijwilliger Sahar (21) uit Iran werkt daaraan als voorlichter. Ze werkt in Humanity House, waar ze vertelt over haar eigen ervaringen toen ze zes jaar geleden haar vaderland ontvluchtte. Regelmatig komt het voor dat jongeren Sahar aan de tand voelen. 'Als mensen vragen: ben je een gelukszoeker. Dan zeg ik ja, in zekere zin wel, want ik heb nu het geluk van een veilig leven.' Directeur Lisette Mataar van dit Haagse experiencemuseum vertelt dat daar jaarlijks ruim 40.000 mensen ervaren wat een vluchteling meemaakt én kennismaken met vluchtelingen als Sahar. ‘Ze krijgen zo een gezicht.’

Uitreiking VluchtelingenWerkAwards

Tijdens de bijeenkomst werden ook de VluchtelingenWerkAwards uitgereikt. Prijzen voor gemeenten, bedrijven en maatschappelijke initiatieven die zich extra inspannen om vluchtelingen snel mee te laten doen in de maatschappij. Hier lees je alles over de genomineerden en hieronder staan de winnaars op een rijtje.

  • Succesvolle maatschappelijke initiatief

De eerste organisatie die een award in ontvangst mocht nemen, was Takecarebnb. Een platform voor mensen die hun huis willen openstellen voor een vluchteling uit een asielzoekerscentrum, om bijvoorbeeld een paar dagen te logeren. Dit hartverwarmende initiatief kreeg de award voor 'Succesvolle maatschappelijke initiatief'. Niet alleen is het goed voor Nederlanders om vluchtelingen te ontmoeten, andersom is het praktisch voor vluchtelingen. Zo kunnen ze Nederlands oefenen en kennismaken met de cultuur.

 

 

  • Burgemeester met lef Jos Wienen

Naast betrokken burgers met mooie initiatieven zijn er stoere burgemeesters nodig. Burgemeesters zoals Jos Wienen van Haarlem, die de VluchtelingenWerkAward voor ‘Burgemeesters met lef’ in ontvangst mocht nemen. Hij vertelde dat hij er trots op is dat het gelukt is om in meer dan honderd gemeenten vluchtelingen een plek te geven in opvanglocaties, ondanks de hectiek en soms weerstand bij bewoners.

 

 

  • 'In Geldermalsen gebeurt het'

Last but not least werden de awards uitgereikt voor 'Beste Bedrijf' en 'Doorzetter'. Sigrid van Aken, directeur van de Nationale Postcode Loterij, en cabaretier Jörgen Raymann hadden de eer om ze uit te reiken. Directeur Koos Karsijns  van Bouwmensen Rivierengebied in Geldermalsen was dolblij met de award. Deze bouwopleider toetst vluchtelingen een week lang op hun motivatie en competenties en koppelt ze vervolgens meteen aan een bouwbedrijf of aan een opleiding van dertien weken. Karsijns sloot zijn dankwoord af met, ‘In Geldermalsen gebeurt het!’.

 

  • 'Gelukkige gelukszoeker'

Asef Mahmoudi, die op 12-jarige leeftijd vluchtte uit Afghanistan, kreeg de welverdiende award voor 'Doorzetter'. Ondanks vele tegenslagen en teleurstellingen die deze winnaar heeft gekend, helpt hij nu andere mensen als doktersassistent en begeleider in de zorg. Asef zorgde voor een lach in de zaal. ‘Ik ben nu een gelukkige ‘gelukszoeker'!’, zei hij met een knipoog naar Jörgen Raymann die zich eerder een ‘economische vluchteling en gelukszoeker uit Suriname’ noemde.

Iedereen begaf zich na deze vrolijke woorden naar de netwerkmarktplaats. Daar konden de bezoekers over allerlei onderwerpen, van samenwerkingen met bedrijven tot de politiek, in gesprek gaan met expert en betrokkenen.

Met dank aan de Stadsschouwburg in Amsterdam, de fantastische locatie waar we dit evenement kosteloos mochten organiseren. En aan ceremoniemeester Bahram Sadeghi, die de middag met humor in goede banen leidde. Goodiebags mogelijk gemaakt door Nationale Postcode Loterij en Uitgeverij De Geus.

Fotografiecredits alle foto's op deze pagina: @sticktothebrand

Deel dit met anderen

Kom in actie voor vluchtelingen op Koningsdag 2018