Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wij betrekken je graag bij ons werk. Wil je onze maandelijkse update met nieuws, persoonlijke verhalen en bijzondere acties niet missen? Hieronder schrijf je je in voor onze digitale nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Bekijk een voorbeeld.

?VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Persoonlijk verhaal

maandag 20 november 2017

Mijn drijfveer als arbeidscoach...

Mijn naam is Saskia Venneker, vrijwillig arbeidscoach bij VluchtelingenWerk waar ik vluchtelingen begeleid naar ondernemerschap, werk, stage, werkervaringsplek of een opleidingsplek.

De eerste vluchteling die ik begeleidde was een man uit Damascus, Syrië. Ook in Nederland wilde hij het leven van een muzikant leiden. Dat was zijn droom. Nu, een jaar verder, is hem dit gelukt! Hij is lid van een band, zingt in een koor en werkt bij een bedrijf wat het licht en geluid verzorgd bij optredens, evenementen en festivals. Hij werkt hard. Ik heb hem geholpen met zijn CV en heb het eerste contact gelegd met het koor. Naar zijn eerste repetitie ging ik even mee. Heel bijzonder om hem tussen de Nederlandse koorleden te zien zingen: de Johannes Passion van Bach. Toen ik hem informatie stuurde over een netwerkbijeenkomst voor statushouders is hij gegaan. Daar heeft hij iemand leren kennen die hem met zijn huidige werkgever in contact bracht. De band is ook succesvol en treedt landelijk op. Het gaat goed met hem en zijn gezin.

Het is vrijwilligerswerk wat er echt toe doet. Je helpt mensen uit een andere cultuur die alles hebben moeten achterlaten op de vlucht voor oorlog en geweld. Wanneer ze in Nederland hun nieuwe leven een beetje op de rit krijgen, een eigen dak boven hun hoofd hebben en onze taal al een beetje spreken, willen ze heel graag aan de slag. Als Arbeidscoach help je hen bij het maken van een plan. Hierbij ga je uit van hun droombaan en achtergrond. Maar hou je ook rekening met wat haalbaar is en wat niet. Dan ga je samen aan de slag. Is er al een Nederlands CV? Welke opleiding is noodzakelijk? Waar kan iemand werkervaring opdoen?

Door jouw rol als coach en adviseur heb je ook contacten met onderwijsinstellingen, werkgevers en de gemeente. Een vluchteling kent in zijn nieuwe woonplaats weinig mensen. Jij kan jouw netwerk en kennis van de lokale arbeidsmarkt inzetten om te helpen. Contacten leggen met werkgevers hoort hier ook bij. Dat kan jouw buurvrouw zijn, de plaatselijke bakker of een groot bedrijf.

En hoe mooi is het dan dat een vrouw die jij coacht zowel de werkgever als zichzelf verstelt doet staan door de stappen die ze maakt in de praktijk. En als je dan die brede glimlach ziet en de emotie in haar ogen!

Het is niet altijd makkelijk. Naast de successen heb je ook te maken met teleurstelling en frustratie. Van de vluchtelingen en van jezelf. De weg naar een betaalde baan is vaak lang. Als de gemeente geen toestemming geeft voor een loopbaanplan is dat enorm balen. Of wanneer een werkervaringsplaats niet aansluit. Als iemand niet goed functioneert en begeleiding niet helpt. Wat doe je dan? Een stap terug is nooit leuk en slecht voor het zelfvertrouwen. Doorzettingsvermogen en creativiteit zijn dan ook competenties die je als arbeidscoach heel goed kunt gebruiken!

Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Het is fijn om deel uit te maken van een team van arbeidscoaches en begeleid te worden door je teamleider. Ook biedt VluchtelingenWerk de mogelijkheid om workshops te volgen, gericht op de praktijk.

Word ook arbeidscoach bij Vluchtelingenwerk!

Vrijwillige arbeidscoaches van VluchtelingenWerk Zuid-Nederland begeleiden vluchtelingen naar de arbeidsmarkt in het project VIP (Vluchtelingen Investeren in Participeren). We zoeken nog meer arbeidscoaches die hun netwerk en kennis willen gebruiken om vluchtelingen door middel van maatwerk individueel te begeleiden en bemiddelen naar ondernemerschap, werk, stage, werkervaringsplek of een opleidingsplek.

Deel dit met anderen

Kom in actie voor vluchtelingen op Koningsdag 2018