Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wij betrekken je graag bij ons werk. Wil je onze maandelijkse update met nieuws, persoonlijke verhalen en bijzondere acties niet missen? Hieronder schrijf je je in voor onze digitale nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Bekijk een voorbeeld.

?VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Persoonlijk verhaal

dinsdag 12 december 2017

Op werkbezoek bij Jihad Hamed bij de sociale onderneming i-did in Utrecht

Er kwam wel een heel bijzonder bericht binnen. Taalcoach Margriet Hogeweg heeft haar taalmaatje Jihad Hamed begeleid naar een werkplek bij de sociale onderneming i-did. Tijd dus om daar eens een kijkje te gaan nemen.

Je voelt je er meteen thuis

Op de Kanaalweg naast het fietsendepot zit deze maatschappelijke organisatie. Via een deur aan de zijkant ga je naar binnen en loop je de trap op. Als je binnenkomt verschijnt er een mooie industriële ruimte met schappen met prachtige vilten tassen en er staan allemaal naaimachines klaar. Op deze plek voel je je onmiddellijk thuis en krijg je meteen koffie aangeboden. Aan de lange tafel verzamelen de werknemers zich en wordt de planning van de dag doorgesproken.

Een fijne plek om in het werkritme te komen

I-did biedt werkervaringsplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zij volgen daar een traject van een halfjaar waarin ze werkervaring opdoen, een vak leren én ze werken aan empowerment. Na het halfjaar worden de mensen begeleid naar een reguliere baan. Het is een fijne plek om weer in het werkritme te komen. Er werken mensen die een hele lange tijd uit de roulatie zijn geweest, mensen die in de bijstand zitten en weer graag aan het werk willen of statushouders. Er zijn verschillende trajecten die gevolgd kunnen worden. Voor 16 uur per week, 24 uur per week of 32 uur per week. Mensen worden opgeleid en krijgen coaching om zo klaargestoomd te worden voor een reguliere baan.

Humor en positiviteit

Als ik binnenkom, maak ik meteen al kennis met Jihad Hamed. Hij is gevlucht uit Syrië voor de oorlog en woont samen met zijn vrouw Rehab en zijn zoon in Utrecht. Zijn andere zoon woont nog in Syrië en er woont nog een dochter in Jordanië. Hoewel zijn familie nu niet bij elkaar is, toont Jihad dit niet. Humor en positiviteit voeren de boventoon. Hij biedt me meteen koffie aan en hij vindt het erg leuk om zijn werkplek te laten zien. Jihad is van origine reparateur. Hij heeft in Syrië grote machines gerepareerd maar hij heeft ook talloze andere banen gehad. Nu hij in Nederland is, wil hij graag aan de slag. Hij wil geen uitkering, maar hij wil zijn eigen geld verdienen en het liefst als automonteur of als bakker.

Samen appeltaart bakken

Nadat ik Jihad heb gesproken komt zijn taalcoach Margriet Hogeweg binnen. Meteen zie je dat die twee een speciale band hebben. 1,5 jaar geleden ontmoetten Margriet en Jihad elkaar, doorweekt van de regen, maakten ze in de ontvangstruimte van VluchtelingenWerk op de Telingstraat in Utrecht kennis met elkaar. Er was meteen een klik. Margriet en Jihad spraken af bij zijn huis, waar ze ook zijn vrouw Rehab begeleidde met de Nederlandse taal. Jihad wilde graag weten wat nou typisch Nederlands gebak is en samen besloten ze een appeltaart te bakken. Door te doen de Nederlandse taal leren, dat is het beste recept.

Begeleiding met de Nederlandse taal tot begeleiding naar werk

Mede door de begeleiding van Margriet is Jihad nu in staat zichzelf te redden als het gaat om de Nederlandse taal. Hij knoopt in de bus en de winkel een praatje aan met mensen. Zo leer je de taal het beste. Doordat Jihad had aangegeven dat hij graag wilde werken heeft Margriet ook op dat vlak veel betekend. Ze heeft Jihad begeleid bij een kennismakingsgesprek bij een repair-café waar hij nu eens in de maand als vrijwilliger werkt en introduceerde hem bij de Hogeschool voor de kunsten, waar ze op zoek waren naar een reparateur voor een afstudeerproject. Via een vriendin kwam Margriet achter het concept van i-did waarna ze Jihad met i-did in contact heeft gebracht. Hier maakt hij onder andere tassen achter de naaimachine en zorgt hij af en toe voor de lunch. Jihad kan namelijk heerlijk koken. De weg wijzen Als ik aan Jihad vraag wat Margriet voor hem betekent, krijgen we tranen in onze ogen. Hij zegt dat als je verdwaald bent in de woestijn en je weet niet waar je naar toe moet en je loopt er alleen en je komt dan iemand tegen die je de weg wijst dan ben je heel blij. Dat gevoel heb ik bij mijn taalcoach Margriet.

Deel dit met anderen