Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wij betrekken je graag bij ons werk. Wil je onze maandelijkse update met nieuws, persoonlijke verhalen en bijzondere acties niet missen? Hieronder schrijf je je in voor onze digitale nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Bekijk een voorbeeld.

?VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Persoonlijk verhaal

vrijdag 15 december 2017

PARTYcipatie een feestelijke afsluitingsceremonie Participatieverklaring

Op maandag 18 december ontvangt de gemeente Eindhoven alle statushouders die in 2016 en 2017 een participatieverklaring hebben ondertekend, ongeveer 500, voor een feestelijke, afsluitende bijeenkomst in het stadhuis.

Sinds 1 oktober 2017 is het ondertekenen van een participatieverklaring door inburgeringsplichtigen van buiten de EU, wettelijk verplicht. De gemeente Eindhoven vindt participatie en integratie dusdanig belangrijk dat zij dit traject al eerder verplicht heeft gesteld. Deze periode wordt nu tijdens de PARTYcipatie op 18 december feestelijk afgesloten.

Kennismaken met de stad
Tijdens deze bijeenkomst kunnen de genodigden kennismaken met verschillende Eindhovense instellingen op het gebied van onder andere kunst, cultuur en sport. Deze instellingen presenteren zich en stellen vrijkaarten beschikbaar voor de statushouders. De 500 kaarten zijn beschikbaar gesteld door een dertiental Eindhovense organisaties en instellingen, te weten: Van Abbemuseum, Parktheater, Muziekgebouw Eindhoven, Natlab, Effenaar, Bibliotheek Eindhoven, Altstadt, CKE, New Beginning, Springplank en de gemeente Eindhoven.

“Voor deze groep mensen is vrijetijdsbesteding anders, ze zijn nog maar net hier en dus op allerlei gebied nog zoekende. Vaak hebben ze het budget niet om naar een concert, film of museum te gaan. Natlab, Muziekgebouw Eindhoven, Van Abbemuseum en anderen, allemaal waren ze direct enthousiast, toonden maatschappelijke betrokkenheid en bleken welwillend om belangeloos en kosteloos vrijkaarten beschikbaar te stellen. Dat is een fantastisch gebaar, namens de hele stad!”, aldus Kaveh Pour, regiomanager Vluchtelingenwerk Zuid.

Vluchtverhaal
Bij aanvang van PARTYcipatie ontvangt statushouder Dawit Amanuel het eerste exemplaar van zijn boek ‘Mijn vlucht uit Eritrea. Een persoonlijk verslag’ uit handen van wethouder Renate Richters (Zorg, welzijn en armoedebestrijding). Amanuel kwam na een barre tocht in 2014 aan in Nederland. Tijdens een van de moeilijkste momenten van zijn vlucht, toen hij dacht dat zijn laatste uur geslagen had, besloot hij om zijn verhaal op te tekenen in een boek, mocht hij zijn vlucht overleven. Dit boek is een hart onder de riem voor andere Eritreeërs in Nederland maar ook wil hij hiermee Nederlanders informeren over hoe het is om vluchteling te zijn.  ‘De Participatieverklaring is heel belangrijk voor nieuwkomers. Wij leren de Nederlandse normen en waarden kennen waardoor wij onze verantwoordelijkheid kunnen nemen als burgers.’ Dawit Amanuel lijkt zich inmiddels goed te hebben ingeburgerd; ‘Het gaat goed met mij, ik heb het druk op school’.

Over de Participatieverklaring
De overheid heeft per 1 oktober 2017 een nieuwe wet aangenomen. Per genoemde datum zijn alle inburgeringsplichtigen van buiten de EU verplicht gesteld om binnen een jaar na verkregen verblijfsvergunning de Participatieverklaring te ondertekenen. Gemeenten dienen uitleg te geven aan deze door de overheid opgestelde verklaring. In de verklaring staan de Nederlandse kernwaarden, te weten: vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie. De gemeente Eindhoven heeft ervoor gekozen deze opdracht bij Vluchtelingenwerk Zuid neer te leggen. Via een vijftal workshops en in samenwerking met meerdere maatschappelijke organisaties maken statushouders kennis met deze normen, waarden en daarmee samenhangende gedragsregels in onze maatschappij. De mensen tekenen ervoor dat ze deze kernwaarden kennen, respecteren, uitdragen en van mede-Nederlanders mogen verwachten. “Heel belangrijk om de weg en wet hier te weten. Veel geleerd, huisartsenpost, verzekering, telefoonnummers. Mijn gespreksleider Danielle van Stolwijk is een aardig en lief persoon en door acteren gaan wij niet vergeten”, aldus Nour Hout (33), afkomstig uit Aleppo, Syrië en sinds twee jaar woonachtig in Eindhoven.

De uitreiking van de Participatieverklaringen en de vrijkaarten vindt op maandag 18 december van 17.00 tot 18.30 uur plaats in het Stadhuis, respectievelijk in de raadzaal en de aangrenzende hal.

Deel dit met anderen

Kom in actie voor vluchtelingen op Koningsdag 2018