Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wij betrekken je graag bij ons werk. Wil je onze maandelijkse update met nieuws, persoonlijke verhalen en bijzondere acties niet missen? Hieronder schrijf je je in voor onze digitale nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Bekijk een voorbeeld.

?VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Persoonlijk verhaal

  • Kavien :
    ‘Een helpende hand maakt een wereld van verschil'
woensdag 11 oktober 2017

Presentatie Rodaan al Galidi op 24 oktober in Hoofddorp

'Asielzoeker des vaderlands' Rodaan al Galidi geeft op 24 oktober een lezing in Hoofddorp. Aanleiding is de herdenking van de Schipholbrand uit 2005.

Wat hij leerde over Nederland

Hij werd bekend door zijn optreden in De Wereld Draait Door en Podium Witteman: Rodaan al Galidi, ‘asielzoeker des vaderlands’. Dinsdag 24 oktober vertelt hij in de Openbare Bibliotheek in Hoofddorp over wat hij leerde over Nederland, toen hij lange jaren moest wachten in asielzoekerscentra. ‘In Nederland is een nette leugen beter dan een rommelige waarheid.’ En: ‘Nederland houdt van leven in systemen: in een kringloopwinkel in Nederland is het netter dan in een museum in Bagdad.’

Boeken

Al Galidi schreef een boek over zijn ervaringen als vluchteling in Nederland, nadat hij in 1998 hier landde: ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’. Het werd meteen DWDD-Boek van de maand januari 2016 en leverde hem de titel op ‘asielzoeker des vaderlands’. Al Galidi leerde zichzelf na 1998 snel de Nederlandse taal en begon gedichtenbundels en romans te schrijven, tot nu toe een tiental. ‘Koelkastlicht’ uit 2016 is zijn laatste dichtbundel. Hij ontving diverse literaire nominaties en prijzen, zoals de J.C. Bloem poëzieprijs 2003 en de Prijs voor literatuur van de Europese Unie 2010.

Eigen verhaal vluchtelingen

In samenwerking met de Openbare Bibliotheek en Boekhandel Stevens nodigt het Platform Vluchtelingen in Haarlemmermeer Al Galidi uit om zijn verhaal te vertellen. Aanleiding is de herdenking van de Schipholbrand uit 2005, eind oktober. Het Platform wil doorgeven wat asielzoekers zélf te zeggen hebben over ‘het lange wachten’ in Nederland.

Presentatie

Rodaan al Galidi treedt op in de Podiumzaal van de Openbare Bibliotheek-Centrale, Raadhuisplein 7, in Hoofddorp. Inloop vanaf 19.45 uur, aanvang 20.00 uur, eind 22.00 uur. De toegang bedraagt zeven euro, inclusief koffie en drankjes en hapjes. Kaarten zijn alleen aan de zaal verkrijgbaar.

Herdenking Schipholbrand

Twee dagen later, op donderdag 26 oktober, vindt de herdenking van de Schipholbrand 2005 plaats bij het monument voor de elf slachtoffers bij Breguetlaan 67 in Oude Meer, van 19.00 tot 19.30 uur.

Meer over het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer op www.facebook.com/vluchtelingenhaarlemmermeer/

Deel dit met anderen