Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wij betrekken je graag bij ons werk. Wil je onze maandelijkse update met nieuws, persoonlijke verhalen en bijzondere acties niet missen? Hieronder schrijf je je in voor onze digitale nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Bekijk een voorbeeld.

?VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Persoonlijk verhaal

dinsdag 24 april 2018

Uitspraak Griekse rechter klein lichtpuntje voor vluchtelingen op Griekse eilanden

De hoogste rechter van Griekenland heeft bepaald dat vluchtelingen die via de Griekse eilanden naar Europa komen mogen doorreizen naar het vasteland. VluchtelingenWerk Nederland is blij met deze uitspraak, maar wijst er op dat dit nog geen oplossing is voor de vluchtelingen die al twee jaar op de eilanden verblijven. Want de uitspraak geldt alleen voor nieuwe vluchtelingen die op de eilanden aankomen. De omstandigheden voor de duizenden vluchtelingen die al op de Griekse eilanden verblijven zijn zo slecht dat er zelfs doden zijn gevallen. Deze inhumane situatie duurt nog altijd voort. Wat de gevolgen van deze uitspraak voor de EU-Turkijedeal zullen zijn is nog onduidelijk.

De situatie op de eilanden

Meer dan 15.000 vluchtelingen verblijven in geïmproviseerde opvangkampen op de Griekse eilanden. Met lekkende tenten, een grote schaarste aan verwarming en elektriciteit en het ontbreken van sanitaire voorzieningen is de chaos op de eilanden symbool geworden van het onvermogen van de Europese Unie om een humane oplossing voor vluchtelingen te vinden. Zelfs de internationale verontwaardiging over de doden die vielen in de winter van 2016 bleek geen doorbraak te kunnen forceren. De bezetting in de kampen is nu tweemaal zo hoog als waar ze op zijn berekend. De hoogste rechter van Griekenland zegt nu dat vluchtelingen die vanaf nu aankomen op de eilanden door mogen reizen naar het vasteland.

De situatie op het vasteland

Maar eenmaal op het vasteland zijn de omstandigheden niet veel beter. De opvang is iets beter, maar nog steeds is er niet voor iedereen plek. Met name voor gevluchte kinderen zonder ouders of begeleiders is dit een probleem. En hoop op een snelle asielprocedure is er ook niet. Wie nu een asielaanvraag wil doen, heeft over een jaar een eerste gesprek met een ambtenaar. Of dat ook daadwerkelijk gaat lukken is de vraag, want de wachttijden lopen nog steeds op. En vanwege een gebrek aan middelen moet dit via een Skype-gesprek. Of een asielprocedure die via Skype verloopt zorgvuldig is, is twijfelachtig.

Gevolgen voor EU-Turkijedeal

De afspraken tussen Europese regeringsleiders en Turkije zeggen dat vluchtelingen alleen vanaf de Griekse eilanden mogen worden teruggestuurd naar Turkije. Vluchtelingen die nu aankomen, zouden dus niet volgens die afspraken kunnen worden teruggestuurd. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen van deze uitspraak voor de EU-Turkije deal in de praktijk zullen zijn.

Zo snel mogelijk verbetering nodig

VluchtelingenWerk Nederland vindt dat de omstandigheden in de opvang op de Griekse eilanden zo snel mogelijk worden verbeterd. Vluchtelingen die nu in kampen op de eilanden wonen, moeten ook de mogelijkheid krijgen om naar het vasteland te reizen. Eenmaal daar moet een goed functionerende asielprocedure snel duidelijkheid geven over de toekomst van asielzoekers. Omdat Griekenland in verhouding tot andere lidstaten onevenredig veel asielaanvragen krijgt, mag van andere EU-lidstaten worden verwacht dat zij ook hun deel van de aanvragen op zich nemen.

 

Deel dit met anderen