Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wij betrekken je graag bij ons werk. Wil je onze maandelijkse update met nieuws, persoonlijke verhalen en bijzondere acties niet missen? Hieronder schrijf je je in voor onze digitale nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Bekijk een voorbeeld.

?VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Persoonlijk verhaal

  • Als reisgroep voelden we ons ietwat schuldig tegenover al die vluchtelingen.
    Stef :
    'In één klap zaten we middenin het nieuws'
dinsdag 21 november 2017

VluchtelingenWerk op het Stabrecht College in Geldrop

Op donderdag 9 november hebben de vierdejaars mavo-leerlingen, die gekozen hebben voor het vak maatschappijkunde, een twee uur durende gastles gekregen van VluchtelingenWerk Zuid-Nederland.

In het eerste uur vertelde een medewerker van VluchtelingenWerk over de theoretische zaken. Bijvoorbeeld wat een vluchteling is, waarom mensen vluchten, hoe de procedure in Nederland verloopt en wanneer iemand wel/geen verblijfsvergunning krijgt. Daarbij lichtte ze toe wat VluchtelingenWerk betekent voor alle vluchtelingen hier in Nederland. De opgedane kennis werd uiteindelijk met een quiz getest.

In het tweede uur vertelde Ajwad, een Syrische vluchteling, zijn vluchtverhaal aan de klas. Hij vertelde waarom hij is gevlucht uit Syrië en hoe het in Syrië was op het moment dat hij daar nog woonde ten tijde van de oorlog. Dit maakte duidelijk waarom hij moest vluchten uit zijn land. Ajwad vertelde vervolgens zijn lange, vermoeiende en vooral heftige reis naar Nederland. Ook vertelde hij hoe zijn procedure is gegaan hier in Nederland. Ajwad heeft een heftige periode achter de rug, maar vertelde de leerlingen positief zijn verhaal en vertelde over zijn nieuwe doelen. Zo wil hij in Nederland een studie volgen om uiteindelijk tolk te worden.

Uiteindelijk konden de leerlingen nog vragen stellen aan Ajwad. waar de leerlingen zeker gebruik van maakte. De leerlingen vroegen aan Ajwad waarom hij heeft gekozen voor Nederland, wat de grote verschillen zijn tussen Nederland en Syrië en wat hij van het Nederlandse eten vindt. Het was een interessante middag voor de mavo-vier leerlingen. Ze hebben aandachtig geluisterd naar het indrukwekkende verhaal van Ajwad en VluchtelingenWerk.

 

Geschreven door Silke Loverbosch - Stagiair op het Stabrecht College

Deel dit met anderen

Kom in actie voor vluchtelingen op Koningsdag 2018