Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wij betrekken je graag bij ons werk. Wil je onze maandelijkse update met nieuws, persoonlijke verhalen en bijzondere acties niet missen? Hieronder schrijf je je in voor onze digitale nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Bekijk een voorbeeld.

?VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Persoonlijk verhaal

vrijdag 18 november 2016

VluchtelingenWerk wint Rotterdamse vredesonderscheiding

VluchtelingenWerk heeft de onderscheiding 'In Vrede's naam' gewonnen. 'Met het toekennen van de onderscheiding wil het comité zijn erkentelijkheid en waardering uitspreken voor de inzet van al die vrijwilligers en nieuwkomers', aldus Bram Peper namens het comité 'In Vrede's naam'.

Afgelopen woensdag, op de internationale dag van de verdraagzaamheid, nam de Syrische vluchteling Salahaldin Othman namens VluchtelingenWerk de prijs in ontvangst. In het dankwoord van Jan van Zijl, voorzitter van VluchtelingenWerk, zei hij: 'Beste vrijwilliger van VluchtelingenWerk; uw werk is gezien.'

Voor het eerst

Het was voor het eerst dat het gelijknamige comité deze onderscheiding uitreikte. De onderscheiding houdt de herinnering levend aan het gedachtegoed van de stichters van deze Rotterdamse wijk. Met de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog voor ogen brachten zij in de naam Vreewijk hun oprechte verlangen naar vrede tot uitdrukking. Bestuursvoorzitter van Stichting Vreewijk 100 jaar, Peter de Klerk, refereerde in zijn toespraak naar de uitspraak van architect Granpré Molière die stelt dat 'elk gezin het natuurlijk recht heeft op een stukje van de gemeenschappelijke aarde.'

Honderd maatjes nodig

Ondanks een verdubbeling van het aantal vrijwilligers bij VluchtelingenWerk, doet Van Zijl in zijn toespraak een oproep voor meer vrijwilligers. Ook in Rotterdam. 'We zoeken hier bijvoorbeeld nog zeker Honderd maatjes, die twee uur per week hun nieuwe buren wegwijs maken in de wijk.' Maatje worden in Rotterdam? Klik hier voor de vacature.

Onderscheiding In Vrede’s naam

De onderscheiding ‘In Vrede’s naam’ wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie in Nederland, die zich inzet voor het op vreedzame wijze samenleven van mensen en overbruggen van culturele verschillen. Bij deze onderscheiding behoort een replica van het verdwenen beeld in Tuindorp Vreewijk 'De Waarheid’. Aan de onderscheiding is een bedrag verbonden van 10.000 euro. Het Comité ‘In Vrede’s naam’ bestaat uit: Bram Peper (voorzitter), Nelli Cooman, Melanie Post van Ophem, Jörgen Raymann en Kees Vrijdag.

Deel dit met anderen

Kom in actie voor vluchtelingen op Koningsdag 2018