Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wij betrekken je graag bij ons werk. Wil je onze maandelijkse update met nieuws, persoonlijke verhalen en bijzondere acties niet missen? Hieronder schrijf je je in voor onze digitale nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Bekijk een voorbeeld.

?VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Persoonlijk verhaal

 • Als reisgroep voelden we ons ietwat schuldig tegenover al die vluchtelingen.
  Stef :
  'In één klap zaten we middenin het nieuws'
donderdag 17 maart 2016

Wat kun jij doen voor vluchtelingen?

Er komen hartverwarmende reacties bij ons binnen. Veel mensen willen graag iets voor vluchtelingen betekenen. Hoe kun je helpen?

Geef voor vluchtelingen

Wij kunnen de vluchtelingencrisis niet oplossen. Maar vluchtelingen die in Nederland komen, kunnen wél op ons rekenen!

VluchtelingenWerk Nederland:

 • geeft vluchtelingen in Nederland persoonlijke steun en aandacht
 • helpt vluchtelingen herenigen met hun achtergebleven gezinsleden
 • begeleidt vluchtelingen bij asielprocedures
 • strijdt voor oplossingen voor de vluchtelingencrisis op nationaal en Europees niveau
 • steunt vluchtelingen bij het opbouwen van een nieuw bestaan

Help ook mee en geef voor vluchtelingen (ons rekeningnummer is IBAN NL60 INGB 0000123488).
Voor doneren vanuit het buitenland (zonder Nederlandse bankrekening) is ook de BIC-code van onze bank nodig. Dat is INGBNL2A.

Word vrijwilliger

Wil je je structureel inzetten voor vluchtelingen? We zijn regelmatig op zoek naar vrijwilligers die vluchtelingen willen begeleiden, zowel tijdens de asielprocedure als bij hun eerste stappen in Nederland. Al met twee uur per week kun je iets betekenen voor vluchtelingen. Wil je tijd investeren in vluchtelingen? Zoek hier naar vrijwilligersvacatures bij jou in de buurt.

Stuur een kaart

Wil jij vluchtelingen laten weten dat ze welkom zijn? Bestel dan gratis onze kaartenset. Schrijf een persoonlijke wens en steek vluchtelingen een hart onder de riem. Wij zorgen ervoor dat de kaarten terechtkomen in de asielzoekerscentra in Nederland. Onze vrijwilligers delen de kaarten vervolgens uit onder bewoners.

Acties voor vluchtelingen en VluchtelingenWerk

Denk je aan een mooie actie om bijvoorbeeld geld in te zamelen? Of organiseer je een initiatief waarvoor je informatie van ons nodig hebt? Mail dan naar info@vluchtelingenwerk.nl.

Met je bedrijf

Wil je met jouw bedrijf iets betekenen voor vluchtelingen? Kijk dan hier.

De donatiebox: een mooi cadeau

Heb je er wel eens aan gedacht om bij speciale gelegenheden in plaats van cadeaus je vrienden en familie te vragen om een gift voor vluchtelingen? Bijvoorbeeld ter gelegenheid van jouw verjaardag, bruiloft of jubileum. VluchtelingenWerk heeft hiervoor nu een speciale donatiebox.

Je kunt deze gratis aanvragen bij onze donateursservice via donateurs@vluchtelingenwerk.nl

Educatie & voorlichting

Voor basisscholen en middelbare scholen biedt VluchtelingenWerk diverse gratis lespakketten.

Lees meer over lesmateriaal voor verschillende leeftijden en niveaus.

Draagvlak creëren

Heb je een leuk project dat zorgt voor draagvlak voor vluchtelingen in Nederland, dan kun je een aanvraag doen bij het Draagvlak Activiteiten Fonds (DAF) van VluchtelingenWerk. Het is belangrijk dat je project bijdraagt aan begrip voor vluchtelingen en dat het project een groot aantal mensen bereikt.

Lees meer over het fonds.

Kleding of spullen doneren?

In samenwerking met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), Rode Kruis en het Leger des Heils zamelt VluchtelingenWerk Nederland kleding en spullen in voor vluchtelingen. Kleding kan worden ingeleverd bij een van de kledingcontainers of inzamelpunten van het Leger des Heils.

Ook zijn er 'Welkom Winkels' geopend vlakbij asielzoekerscentra.

Bekijk hier waar de winkels zijn, inclusief openingstijden.

Overige acties

We ontvangen veel berichten van mensen en organisaties die iets voor vluchtelingen willen organiseren. Wij kunnen helaas geen overzicht maken van alle bestaande initiatieven, maar geven graag de volgende tips mee:

 • Een makkelijke tool om je initiatief zelf onder de aandacht te brengen is De Hulplawine. Op deze website worden oproepjes geplaatst door bedrijven en particulieren. Plaats een eigen actie óf sluit aan bij een al bestaand initiatief.
 • Refugee Start Force brengt vluchtelingen in contact met betrokken particulieren, bedrijven en organisaties voor een simpele kop koffie, een rondleiding in de gemeente of een introductie op een bedrijf. Via de website klik je door naar de actieve Facebookpagina van Refugee Start Force bij jou in de buurt, waar je een oproep kunt plaatsen.

Vluchtelingen in huis nemen?

'Een vluchteling in huis nemen': een warme en gastvrije gedachte! Asielzoekers worden echter in Nederland centraal opgevangen in asielzoekerscentra. Zodra zij een verblijfsvergunning hebben gekregen, wachten zij in de opvanglocatie op een eigen woning. Vluchtelingen hebben vaak vreselijke, traumatische dingen meegemaakt en zijn uitgeput van hun reis. In asielzoekerscentra worden vluchtelingen begeleid door ervaren medewerkers en vrijwilligers. Het wordt daarom afgeraden om vluchtelingen in deze fase bij particulieren op te vangen. Daarbij heeft het aanbieden van woonruimte ook juridische haken en ogen.
We krijgen ook vragen over de Facebook-pagina 'Ik ben een gastgezin voor een vluchteling'. Momenteel wordt intensief met COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en de oprichters van deze Facebook-pagina overlegd over de (on)mogelijkheden.

Mooie initiatieven voor vluchtelingen

Kijk hier voor een greep uit de mooie initiatieven van bedrijven en particulieren van de afgelopen tijd.

Veelgestelde vragen

Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen die we ontvangen. Zoals: klopt het dat voornamelijk mannen vluchten? En hoe zit het met 'opvang in de regio'?

Deel dit met anderen