Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wij betrekken je graag bij ons werk. Wil je onze maandelijkse update met nieuws, persoonlijke verhalen en bijzondere acties niet missen? Hieronder schrijf je je in voor onze digitale nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Bekijk een voorbeeld.

?VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Persoonlijk verhaal

dinsdag 8 januari 2013

Dreiging mensenrechtenschending bij uitzetten asielzoeker uit China

Nederland heeft aangekondigd dat woensdagmiddag om 13 uur een Oeigoerse asielzoeker wordt uitgezet naar China. Amnesty International en VluchtelingenWerk Nederland maken zich grote zorgen over zijn veiligheid bij terugkeer. De kans is groot dat deze asielzoeker gevangen gezet en gemarteld wordt. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie gaf tot nu toe geen gehoor aan onze noodkreet om geen Oeigoeren meer uit te zetten.

Reëel risico mensenrechtenschendingen

Oeigoeren die teruggestuurd worden naar China en van wie het vermoeden bestaat dat ze asiel hebben aangevraagd, worden bijna zeker gevangen genomen voor ondervragingen en lopen grote risico’s op ernstige mensenrechtenschendingen. Ze belanden in de gevangenis of komen in werkkampen terecht waar marteling regelmatig voorkomt. Dat staat in rapporten en brieven van Human Rights Watch en Amnesty International.

Uitzettingen direct stoppen

Voor zover ons bekend heeft alleen Zweden in de afgelopen maanden twee Oeigoeren uitgezet. Van deze twee asielzoekers is daarna niets meer vernomen. Zweden heeft op basis van informatie van hun ambassade in China besloten voorlopig geen Oeigoeren meer uit te zetten. VluchtelingenWerk en Amnesty vinden dat ook Nederland geen enkele Oeigoer die hier asiel heeft aangevraagd mag uitzetten en dringen daar al maandenlang op aan bij de overheid

Gevlucht na opstanden

Oeigoeren behoren tot een Chinese ethnische mindergroep; ze zijn etnisch verwant aan de Turken, worden in China onderdrukt en leven in de Autonome Regio Xingjiang. Na de opstanden van 2009, die hard zijn neergeslagen en waarna veel mensen zijn vermist, zijn veel mensen gevlucht naar omringende landen en Europa.

Deel dit met anderen