Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wij betrekken je graag bij ons werk. Wil je onze maandelijkse update met nieuws, persoonlijke verhalen en bijzondere acties niet missen? Hieronder schrijf je je in voor onze digitale nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Bekijk een voorbeeld.

?VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Persoonlijk verhaal

donderdag 27 december 2012

Oproep VluchtelingenWerk: 'Geen vluchtelingen meer in de cel'

VluchtelingenWerk Nederland roept staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie op de detentie van vluchtelingen die via Schiphol aankomen af te schaffen. Vluchtelingen die met het vliegtuig aankomen en hier om bescherming vragen, belanden direct in de cel. “Vluchtelingen horen niet in de gevangenis thuis. Dat Nederland mensen die voor hun leven moesten vluchten in de cel zet, enkel en alleen omdat ze asiel aanvragen, is onbestaanbaar”, aldus Jasper Kuipers, plaatsvervangend directeur van VluchtelingenWerk.

Procedure achter tralies

Vluchtelingen die met het vliegtuig naar Nederland komen en hier om bescherming vragen, doorlopen hun asielprocedure achter tralies. "Het opsluiten van mensen die zojuist hun land ontvlucht zijn en vaak traumatische ervaringen achter de rug hebben, is enorm ingrijpend", zegt Kuipers. In de praktijk zitten deze asielzoekers vaak een lange periode vast. Dit in tegenstelling tot asielzoekers die over land komen en opvang krijgen in een asielzoekerscentrum, waar de mensen zich vrij kunnen bewegen.

Teller naar nul

Er zijn jaarlijks zo’n 500 tot 1000 vluchtelingen die op Schiphol in de cel terechtkomen, waar ze wachten op een beslissing in hun asielprocedure. Vaak is dit een kwestie van weken, maar jaarlijks zitten enkele tientallen vluchtelingen daar zelfs maanden of langer (in de zogenaamde gesloten verlengde asielprocedure). Omdat detentie zo ingrijpend is, vindt VluchtelingenWerk dat de teller naar nul moet. Kuipers: "Elke vluchteling die in gevangenschap de asielprocedure moet doorlopen, is er een te veel."

2013 grensdetentie afgeschaft

VluchtelingenWerk heeft jarenlang aandacht gevraagd voor dit vraagstuk, maar helaas heeft dat niet geleid tot een verandering van het beleid. Vanaf 2013 wordt een nieuw detentiecentrum op Schiphol in gebruik genomen, waar vluchtelingen naast bolletjesslikkers en andere criminelen terechtkomen. VluchtelingenWerk gaat er in het nieuwe jaar alles aan doen om het opsluiten van vluchtelingen te stoppen en start daarom binnenkort een campagne rond grensdetentie.

 

Deel dit met anderen

Kom in actie voor vluchtelingen op Koningsdag 2018