Taliban weer aan de macht

Leven onder de Taliban

Na een ongekend snelle opmars hebben de Taliban op 15 augustus de hoofdstad Kabul ingenomen en daarmee vrijwel het hele land veroverd. Voor de recente opmars waren al veel delen van het land in handen van de Taliban. In gebieden die nog onder controle waren van de overheid, vonden de afgelopen jaren regelmatig aanslagen plaats.

In de Talibangebieden wordt een strikte interpretatie van de sharia toegepast met straffen als executie en verminking. Aan vrouwen wordt de toegang tot onderwijs en de arbeidsmarkt ontzegd. Vrouwen die zich niet aan de strenge voorschriften hielden, werden tijdens de vorige overheersingsperiode van de Taliban (1996-2001)  publiekelijk en gewelddadig gestraft. Afgelopen juli kwam een nieuwsbericht naar buiten dat er 33 personen waren geëxecuteerd in de door Taliban gecontroleerde gebied Kandahar. Het gaat om religieuze geleerden, stamoudsten, maatschappelijke activisten, (vrouwelijke) journalisten en mensenrechtenverdedigers. Daarnaast zijn volgens Human Rights Watch honderden personen gedetineerd en sommigen gedood vanwege vermeende banden met de Afghaanse autoriteiten.

Feiten en cijfers

  • In 2020 zijn er wereldwijd 2,8 miljoen Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers en zijn er 2,9 miljoen binnenlandse ontheemden in Afghanistan
  • Vorig jaar woonden in Pakistan 1,4 miljoen Afghanen
  • In Europa vroegen 47.370 Afghanen asiel aan in 2020 
  • In Nederland vroegen het afgelopen jaar 389 Afghanen asiel aan. In het eerste half jaar van 2021 waren dat er 356