Tijdlijn: Acties voor Afghanen

Al jaren voert VluchtelingenWerk actie voor een beter beschermingsbeleid voor Afghanen. Dat doen we voor- en achter de schermen, voor individuele Afghanen en voor het beleid voor alle Afghanen. Een kleine greep lees je in deze tijdlijn:

15 september 2021: Een nieuwe brief van het kabinet aan de Tweede Kamer over de Afghaanse evacuatie-operatie schetst een ontluisterend beeld van de terughoudende opstelling die tot op de dag van vandaag voortduurt. Samen met andere ngo's hebben we een statement uitgebracht met daarin een dringende oproep aan het kabinet verantwoordelijkheid te nemen

2 september 2021: Vanaf vandaag wonen er weer vluchtelingen in een tentenkamp in Heumensoord. We hebben veel waardering voor de gemeenten die verantwoordelijkheid nemen als het erop aankomt. Noodopvang mag geen dag langer duren dan noodzakelijk is. We doen daarom een oproep aan andere gemeenten en provincies om zo snel mogelijk kwalitatief goede opvanglocaties beschikbaar te stellen aan het COA en de huisvesting van erkende vluchtelingen te bespoedigen.

31 augustus 2021: Sinds vandaag wonen er weer vluchtelingen in een tentenkamp in Heumensoord. Hoewel we na 2015 hoopten dat het nooit meer nodig zou zijn, waarderen we de inzet van de gemeenten Nijmegen en Heumen die opnieuw verantwoordelijk nemen als het erop aankomt. Toch mag noodopvang geen dag langer duren dan noodzakelijk: deze kampen zijn verre van ideaal voor de opvang van vluchtelingen.

26 augustus 2021: De zwartste nachtmerrie van achterblijvers is werkelijkheid te worden: Nederland stopt met evacuaties uit Kabul. Er valt heel veel te zeggen over hoe het zover heeft kunnen komen. Maar nu moet eerst alles op alles worden gezet om alternatieve evacuatieroutes te vinden uit Afghanistan.

20 augustus 2021: Vandaag arriveerden de eerste Afghaanse vluchtelingen die uit Kabul zijn geëvacueerd uit Nederland. Hun nieuwe leven begint in een kazerne in het Groningse Zoutkamp. Medewerkers en vrijwilligers van VluchtelingenWerk staan klaar om hen hen zo goed mogelijk te begeleiden.

16 augustus 2021: Inmiddels is het vijf over twaalf. Wij doen een klemmend beroep op het Nederlandse kabinet om álle in Afghanistan verblijvende medewerkers die voor de militaire- en politiemissie hebben gewerkt direct te evacueren. Daarnaast moet Nederland nu ruimhartig zijn en ook Afghanen die met ons samenwerkten bij ontwikkelingsprojecten en de media zo snel mogelijk in veiligheid brengen.

11 augustus 2021: Een lichtpuntje in donkere tijden: Vandaag besluit het kabinet eindelijk om voorlopig geen Afghaanse vluchtelingen meer terug te sturen naar Afghanistan. Dat het kabinet alsnog deze beslissing maakt, vinden wij niet meer dan logisch. Als zelfs Afghanen nu geen bescherming kunnen krijgen, wie dan wel?

10 augustus 2021: Het is schaamteloos dat het kabinet, ondanks de ongekende opmars van de Taliban, vluchtelingen nog steeds wil terugsturen naar Afghanistan. De oorlog in Afghanistan kost talloze burgerslachtoffers, en niemand mag worden overgeleverd aan het schrikbewind van de Taliban. Wij roepen het kabinet op om Afghanen bescherming te bieden!

22 juli 2021: Nederland: stop per direct met uitzettingen naar Afghanistan! In het land is chaos en paniek uitgebroken nu de internationale troepen zich terugtrekken en de Taliban oprukken. Zweden en Finland gaven vorige week al gehoor aan een oproep van de Afghaanse overheid om tijdelijk geen Afghaanse burgers meer terug te sturen. Wij roepen staatssecretaris Broekers-Knol op dit voorbeeld te volgen.

11 mei 2021: Haal 'onze' Afghaanse tolken naar Nederland voordat de Taliban hen vindt! Na zo’n twintig jaar trekken de Amerikaanse troepen zich terug uit Afghanistan. Voor de Afghaanse tolken die voor Amerika hebben gewerkt ligt een evacuatieplan klaar. Maar tientallen tolken die voor de Nederlandse troepen hebben gewerkt blijven achter. Nederland moet met spoed 'onze' tolken evacueren en hen in veiligheid brengen, vóórdat de Taliban hen straks vindt.

27 oktober 2020: Wij zijn bezorgd over de terugkeerafspraken met Afghanistan. Vandaag stemde de Tweede Kamer vóór een samenwerkingsovereenkomst tussen Afghanistan en de EU. De overeenkomst beoogt het land te stabiliseren en bevat ook afspraken die het gedwongen terugsturen van Afghaanse asielzoekers makkelijker kan maken. Wij vinden Afghanistan te onveilig om naar terug te keren. Het land is zeer onveilig vanwege de groei van de Taliban en IS-Khorosan. Vooral journalisten, politiek activisten, tolken, atheïsten, afvalligen, alleenstaande kinderen en vrouwen die de strenge islamitische regels niet gehoorzamen lopen groot gevaar. Wij vrezen dat het terugsturen van grote groepen mensen juist destabiliserend zal werken.

18 december 2019: Breaking nieuws: eindelijk bescherming voor Afghaanse tolken in Nederland! Afghaanse tolken die zich hebben ingezet voor de internationale militaire missies in Afghanistan krijgen voortaan bescherming als zij asiel aanvragen in Nederland. Dat maakt het kabinet vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee komt een einde aan een jarenlang en breed gedragen protest tegen de onhaalbare eisen die aan de tolken gesteld werden om bescherming te kunnen krijgen. Wij zijn ongelofelijk opgelucht.

5 november 2019: 'Stuur de Afghaanse tolk Farhad niet terug!' Vandaag brachten we, samen met Amnesty International, deze belangrijke oproep over aan de Tweede Kamer. Ruim dertigduizend mensen ondertekenden de petitie, nadat eerder al brede steun kwam vanuit de vakbonden voor defensiepersoneel. Gezamenlijk roepen wij op om Farhad en andere Afghaanse tolken te beschermen. Want als ze terug worden gestuurd naar Afghanistan, zijn ze hun leven niet zeker.

18 oktober 2019: 'Minister Bijleveld, u laat deze oorlogshelden toch niet in de steek?' In een paginagrote advertentie op de achterkant van De Telegraaf doet VluchtelingenWerk, samen met vakbonden voor defensiepersoneel, tolkenorganisaties, kolonel Peter Wijninga en andere mensenorganisaties een dringende oproep om de Afghaanse tolk Farhad alsnog te beschermen. Hij kan elk moment uitgezet kan worden naar Afghanistan, waar zijn leven in gevaar is.

  • Op de hoogte blijven van de situatie in Afghanistan en hoe wij ons inzetten?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief >>