Gratis sponsorlooppakket voor scholen en verenigingen

Met behulp van het gratis sponsorlooppakket van VluchtelingenWerk Nederland organiseren scholen in tien simpele stappen de VluchtelingenLoop. Tijdens deze sponsorloop komen leerlingen op een speelse manier in aanraking met vluchtelingen én steunen zij het goede doel.

Wat is de VluchtelingenLoop?

Tijdens de VluchtelingenLoop kruipen leerlingen in de huid van een vluchteling. Al rennend komen ze langs de verschillende stations die vluchtelingen ook tegenkomen op weg naar een veilige toekomst in Nederland. Dat zijn: (1) de vlucht, (2) het vragen om bescherming in Nederland, (3) het verblijf in een asielzoekerscentrum en uiteindelijk (4) het verhuizen naar een eigen woning. Bij het passeren van elk onderdeel krijgen de kinderen een stempel op hun stempelkaart.

Wat zit er in het sponsorlooppakket?

Om het organiseren van de sponsorloop extra makkelijk te maken, biedt VluchtelingenWerk een compleet sponsorlooppakket aan. In het pakket zit een handleiding met alle benodigde informatie waaronder een 10-stappenplan om de sponsorloop te organiseren, achtergrondinformatie over VluchtelingenWerk en tips&tricks om de sponsorloop tot een succes te maken. Het pakket bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Handleiding voor leerkrachten
 • Informatiefolders voor leerlingen en hun ouders
 • Informatiebrief voor ouders
 • Persbericht voor promotie
 • Posters voor in de school/vereniging
 • Sponsoren aanmeldformulier
 • Stempelkaart
 • Oorkondes voor de deelnemers
 • Kleine verrassing voor alle deelnemers (tijdelijk niet beschikbaar)

Hoe vraag ik het sponsorlooppakket aan?

Een deel van het pakket is gemakkelijk te downloaden onder "Downloads sponsorlooppakket". De posters, oorkondes,  informatiefolders en het kleinigheidje worden verstuurd per post. LET OP: de pakketten zijn gebaseerd op 35 kinderen per klas en 1 leerkracht. Afwijkende aantallen kun je doorgeven bij de aanvraag. Spullen die over zijn, kunnen worden teruggestuurd.

 • Regionale kantoren van VluchtelingenWerk kunnen het pakket bestellen in de Verenigingswinkel.
 • Scholen en (sport)verengingen kunnen het pakket aanvragen door een actie aan te maken op ons actieplatform. Ga naar ons actieplatform >>

 

 • Downloads sponsorlooppakket

  Download via onderstaande links de benodigde documenten voor het sponsorlooppakket. Printen kan in kleur, maar de documenten zijn ook geschikt voor zwart/wit. De bijgevoegde adviesaantallen voor het printen zijn gebaseerd op een klas van 35 leerlingen en 1 leerkracht.

  Handleiding voor leerkrachten

  Download de handleiding voor leerkrachten. Hierin staat alle informatie die nodig is om de sponsorloop te organiseren (één keer printen).

  Sponsorloopformulier

  Download het sponsorformulier. Met dit formulier kunnen deelnemers hun sponsoren aanmelden (35 keer printen, dubbelzijdig).

  Registratiefomulier

  Download het registratiefomulier. De deelnemende organisatie vult dit formulier in na het evenement en mailt het naar communicatie@vluchtelingenwerk.nl of verstuurt het per post naar: VluchtelingenWerk, t.a.v. Communicatie, Postbus 2894, 1000 CW Amsterdam.

  Aankondigingsbrief

  Download de aankondigingsbrief. Deze brief kan worden verstuurd naar de ouders van de deelnemende kinderen.

  Persbericht

  Download het persbericht. Dit persbericht kan worden verstuurd naar lokale pers en worden verspreid via de kanalen van de school/vereniging.

 • Kijk- en luistertips over vluchtelingen

  Om de deelnemers meer te leren over de vluchtelingen die zij gaan helpen door mee te doen aan de sponsorloop, hebben we aantal leuke en interessante kijk- en luistertips op een rij gezet:

  • Midden in de nacht vluchtte Amina (11) uit Somalië. Toen ze in Nederland aankwam, was ze vooral verdrietig. Waar was ze? Alles was anders. Luister hier haar verhaal.
  • Als Tareq vanwege de oorlog Syrië ontvlucht, moet hij zijn ouders, zusje en broertje achterlaten. Op naar Europa, een onzekere toekomst tegemoet. Wanneer zal hij zijn ouders weer zien? Bekijk de film!
  • Pas twee jaar nadat Parwana in Nederland woonde, zag ze haar moeder weer, kijk naar haar verhaal.
  • Mensen vluchten uit landen omdat ze daar niet veilig zijn. Wat weet jij over deze gevaarlijke landen? Lees er alles over!
  • Maar een klein deel van alle vluchtelingen komen naar Nederland. Ook in andere landen worden mensen opgevangen, in hele grote kampen. Sommige kampen zijn zo groot, dat het wel een stad lijkt! Neem een digitaal kijkje in zo’n vluchtelingenkamp.
  • Als je vluchteling bent, heb je recht op een verblijfsvergunning. Maar wanneer ben je nou vluchteling en wat gebeurt er als je als vluchteling in Nederland asiel aanvraagt? Je ziet het in deze aflevering van het Klokhuis.
  • Parwana is tien jaar en komt uit Afghanistan. Ze is met haar vader en tante naar Nederland gevlucht. Ze wonen nu in een asielzoekerscentrum. Parwana vertelt aan Lisa hoe het is om in zo'n centrum te wonen. Lisa gaat ook mee naar haar school op het centrum. Parwana heeft een kleurrijke klas met leerlingen uit de hele wereld. Wat leren ze allemaal op deze bijzondere school? Je ziet het in deze aflevering van het Klokhuis.
 • Educatie in de klas

  De lespakketten van VluchtelingenWerk bieden een goede mogelijkheid om het onderwerp vluchtelingen te behandelen in de klas. Afgestemd op het juiste niveau verdiepen leerlingen zich in waarom mensen vluchten, wat precies een vluchteling is en hoe Nederland omgaat met vluchtelingen. Lees hier meer over onze lespakketten.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: