Hoe zit het nu écht: Gezinshereniging

Vluchtelingen moeten vaak alles achterlaten: soms zelfs hun gezin. Wanneer zij bescherming krijgen in Nederland, kunnen zij hun partner en kinderen op een veilige manier laten overkomen. Welke regels zitten verbonden aan zo'n gezinshereniging? Waarom laten mensen soms noodgedwongen hun gezin achter? Lees het antwoord op deze en veel meer vragen.
placeholder

Wat is gezinshereniging?

Iedereen heeft recht op een gezinsleven, dat is vastgelegd in internationale verdragen. Door oorlog of tijdens de vlucht kunnen vluchtelinggezinnen verscheurd raken. Wanneer een vluchteling aankomt in Nederland en hier bescherming krijgt, kan de vluchteling zijn of haar partner en kinderen op een humane manier laten overkomen. Zo wordt het gezin herenigd.

Waarom is het zo belangrijk gezinnen van vluchtelingen te herenigen?

Vluchtelingen die in Nederland bescherming vinden, zijn veilig en hoeven niet meer voor hun eigen leven te vrezen. Maar ze maken zich wel grote zorgen over familieleden die zijn achtergebleven. Zolang hun gezin nog gevaar loopt, is het heel moeilijk om een nieuw leven op te bouwen in Nederland. 

Waarom laten mensen hun gezin achter?

De vluchtreis is vaak erg gevaarlijk. Denk maar aan de overvolle, gammele bootjes op de Middellandse Zee. Ook vragen mensensmokkelaars veel geld en is de eindbestemming vaak onbekend. Veel ouders willen hun kinderen die levensgevaarlijke reis besparen. Een van hen, meestal de man, besluit dan vooruit te reizen in de hoop levend aan te komen in Europa. Van hieruit proberen ze dan hun vrouw en kinderen over te laten komen.

Help verscheurde vluchtelinggezinnen

Het Noodfonds van VluchtelingenWerk biedt een laatste vangnet voor gezinnen die door oorlog of dreiging van elkaar zijn gescheiden. Elk jaar houden wij een crowdfundingactie om geld op te halen voor het Noodfonds, zodat wij verscheurde gezinnen kunnen blijven herenigen. Help jij ook mee?