Vrijwilliger worden bij VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk helpt vluchtelingen van aankomst tot zelfstandigheid. We ondersteunen tijdens de asielprocedure en daarna, als de vluchteling mag blijven, tijdens de integratie. Hieronder staan een aantal taken die vrijwilligers bij VluchtelingenWerk vervullen.

Maatschappelijk begeleider

Vrijwilligers staan bijna in alle gemeenten in Nederland klaar om vluchtelingen wegwijs te maken in de samenleving en hen te helpen bij het aanvragen van gezinshereniging. We noemen dit maatschappelijke begeleiding (minimale beschikbaarheid: 1 dagdeel per week gedurende een jaar).

Taalcoach

Vrijwilligers bieden vluchtelingen hulp bij het leren van de taal. Elke week ontmoeten de vluchteling en de vrijwilliger elkaar om de Nederlandse taal te oefenen. Al met twee uur per week kun je iets voor een vluchteling betekenen.

Juridisch begeleider

Als de asielprocedure van start gaat, geven onze vrijwilligers voorlichting en gedegen juridisch advies. We helpen bijvoorbeeld bij het opvragen van documenten en zijn dé vraagbaak voor de vluchteling (minimale beschikbaarheid: 1 dag per week gedurende een jaar).

Ander vrijwilligerswerk

Naast deze functies kun je ook voorlichting geven aan vluchtelingen bij aankomst in Nederland, coachen op het gebied van financiën of werk, en vluchtelingen ondersteunen bij de voorbereiding op het inburgeringsexamen. Via de vacatures bij de regionale stichtingen kun je meer specifieke informatie terugvinden over deze functies. 

Hoe word je vrijwilliger?

Voor al ons vrijwilligerswerk geldt dat dit niet in het weekend is.

Zahed bedankt de vrijwilligers van VluchtelingenWerk

Zahed bedankt de vrijwilligers van VluchtelingenWerk 

 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: