Wat is 'Bakkie Doen?'

Op 20 juni 2019 - Wereldvluchtelingendag - is het weer 'Bakkie Doen'! Door heel Nederland gaan vluchtelingen de straat op om kopjes koffie uit te delen aan voorbijgangers. Waarom is een ‘simpel’ bakkie koffie drinken met elkaar zo waardevol?

Waarom 'Bakkie Doen?'

We merken dat vluchtelingen veel behoefte hebben aan contact met Nederlanders. Dat geeft hen een gevoel van erbij horen en mee mogen doen. Ook willen ze graag de Nederlandse taal oefenen. Hoe kan dat beter dan met een kopje koffie in de hand? Daarom schenken vluchtelingen op Wereldvluchtelingendag  kopjes koffie en delen ze hun verhalen met voorbijgangers.

Samer (33): Van Syrische vluchteling naar vrijwilliger voor 'Bakkie Doen?'

Ervaringsdeskundige Samer vertelt over zijn werk als koffieschenker tijdens de campagne 'Bakkie Doen?' van VluchtelingenWerk. 'Ik hou van Nederlanders en van praten, dus toen er vrijwilligers werden gezocht voor 'Bakkie Doen?' dacht ik: 'Mooi, dat ga ik doen.' Samer vertelt waarom je als vluchteling vaak dapper moet zijn en het eerste stapje moet zetten.

Renée (17): ‘Geen vraag was te gek, ik mocht ze alles vragen'

Scholiere Renée wilde dolgraag eens een vluchteling ontmoeten.  Daarom ging ze op Wereldvluchtelingendag met haar klas langs bij de 'Bakkie Doen?' actie van VluchtelingenWerk. Haar eerste ontmoeting met vluchtelingen maakte direct veel indruk. 'Ik realiseerde me dat we eigenlijk nauwelijks verschillen.'

Johnny drinkt een bakkie

We reden onlangs met 'onze' Connexxionbus door het land om overal een bakkie te doen. Zo dronk Johnny uit Syrië een kopje koffie met Saskia. Wat vond zij ervan?

Kom ook een bakkie doen op Wereldvluchtelingendag (20 juni)!

 

Vorig jaar dronken 2.000 Nederlanders een kopje koffie met vluchtelingen. Bekijk de video van vorig jaar.

Kun je er 20 juni niet bij zijn?

Vraag dan het bijzondere digitale koffiereceptenboekje 'Bakkie Doen?' aan met koffierecepten en verhalen van vluchtelingen zoals Mo, Nanthiny en anderen. Wist je dat Tamil-koffie ook een medicijn is? En dat in Eritrea zoute popcorn bij de koffie wordt geserveerd? Koffie staat wereldwijd symbool voor gezelligheid. Om elkaar te leren kennen of om bij te kletsen. De smaak en het ritueel zijn overal anders. Maar de betekenis is universeel: koffie verbindt! Je kunt ook voor € 2,50 het receptenboekje thuis in de brievenbus ontvangen.

Ja, ik wil het receptenboekje 'Bakkie Doen?' ontvangen >>

Deel dit met anderen