Kom ook een bakkie doen met vluchtelingen op 20 juni!

Op 20 juni 2019 - Wereldvluchtelingendag - is het weer 'Bakkie Doen'! Op verschillende plekken door heel Nederland gaan vluchtelingen de straat op om kopjes koffie uit te delen aan voorbijgangers.

'Bakkie Doen?' 2019

Het gevoel krijgen dat je erbij hoort draagt bij aan een goede start en snellere integratie in Nederland. En dat begint vaak met iets ‘simpels’ als samen een kopje koffie drinken. Op Wereldvluchtelingendag schenken vluchtelingen kopjes koffie en delen ze hun verhalen met voorbijgangers. Dit jaar werkt VluchtelingenWerk opnieuw samen met Connexxion en het Humanity House in Den Haag. De actie wordt ook ondersteund door de NS. 

Waar worden bakkies uitgedeeld?

In samenwerking met Connexxion wordt in Hilversum een heus pop-upcafé neergezet. Een oude Connexxion bus is dan omgetoverd tot Bakkie Doen café. In Zaandam wordt de Bakkie Doen?-actie opgeluisterd door een koffiebakfiets.  Verder zijn we te vinden op de NS stations: Amsterdam Bijlmer, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Zwolle Centraal.  Het Humanity House in Den Haag organiseert een 'Bakkie Doen?'-café met optredens, ontmoetingen en hapjes. Verder kun je op tientallen andere plekken terecht in Nederland, onder meer in locaties van VluchtelingenWerk en bibliotheken.

Kun je er 20 juni niet bij zijn?

Vraag dan het bijzondere digitale koffiereceptenboekje 'Bakkie Doen?' aan met koffierecepten en verhalen van vluchtelingen zoals Mo, Nanthiny en anderen. Wist je dat Tamil-koffie ook een medicijn is? En dat in Eritrea zoute popcorn bij de koffie wordt geserveerd? Koffie staat wereldwijd symbool voor gezelligheid. Om elkaar te leren kennen of om bij te kletsen. De smaak en het ritueel zijn overal anders. Maar de betekenis is universeel: koffie verbindt! Je kunt ook voor € 2,50 het receptenboekje thuis in de brievenbus ontvangen. 

 


Niemand vlucht vrijwillig

Lees de persoonlijke verhalen van vluchtelingen

Niemand vlucht vrijwillig. We spraken vluchtelingen die openhartig over hun vlucht vertelden. Wanneer dachten zij: ik móét vluchten? Vijf indringende portretten over duivelse dilemma's en nieuwe kansen. 'Ik kon ieder moment opgepakt worden. Iedere dag kon mijn laatste zijn. Mijn vader zei: jij moet nú weggaan!'


 

Luister de vluchtverhalen (podcasts)

Vluchtelingen vertellen in hun eigen woorden hoe het was om alles achter te laten. In aangrijpende podcast-opnames vertellen ze over een hoofdstuk in hun leven dat ze afgesloten hebben, maar nog steeds met zich meedragen. 'Honger, dorst, angst. De tocht door de woestijn was levensgevaarlijk.'

 

Niemand vlucht vrijwillig: bekijk de tv-spot

Onze helden van deze campagne komen ook voorbij op tv. Samen werkten we hard aan de tv-spot. Bij de opnames stonden niet alleen vluchtelingen vóór, maar ook achter de camera. Dat zorgde voor emotionele momenten én prachtige beelden.

 

 

VluchtelingenWerk: van aankomst naar toekomst

VluchtelingenWerk Nederland komt op voor de belangen van vluchtelingen en asielzoekers. We zetten ons voor hen in vanaf de dag van aankomst tot het moment dat ze als nieuwe Nederlanders een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving. Met onze kennis en expertise ondersteunen wij vluchtelingen in hun asielprocedure, helpen wij bij het opbouwen van een nieuw bestaan en lobbyen wij bij de politiek en overheid om de rechten van vluchtelingen te beschermen. Met campagnes en acties betrekken wij het Nederlandse publiek hier ook bij. Onze 14.500 vrijwilligers staan klaar om vluchtelingen te helpen hun weg te vinden in een nieuwe samenleving. Contact en ontmoeting met Nederlanders is voor vluchtelingen cruciaal. Want een nieuwe toekomst opbouwen kun je vaak niet alleen.

Meer informatie

Deel dit met anderen