dinsdag 4 juni 2019

Bibberend naar de supermarkt | Column Irene Wing Easton

Irene Wing Easton is schrijfster én taalcoach bij VluchtelingenWerk Nederland. In haar columns schrijft Irene over de bijzondere belevenissen met haar Syrische taalmaatjes Alzina en Yara.

Les tijdens de boodschappen 

Het is verkiezingstijd. Er zijn debatten op televisie, discussies in de krant. Ik besef meer en meer dat niet iedereen zo over vluchtelingen denkt als ik. Wanneer Alzina me vraagt of we samen naar de supermarkt kunnen gaan voor een taalles, word ik nerveus. Alzina niet. Vrolijk staat ze me op te wachten voor de gele gigant. Terwijl ik me zenuwachtig maak over de mogelijke negatieve reacties van het winkelend publiek of personeel van de supermarkt, pakt Alzina haar schrift en pen uit de tas. 'Wat is dit?' vraagt ze terwijl ze naar een boodschappenwagentje wijst. Ze noteert dat 'boodschappenwagentje ook wel boodschappenkar' heet en staat eigenlijk in de weg. Een mevrouw die ook een karretje nodig heeft, geeft me een knipoog.

Douwen maar

Even later sjouwen we de hele supermarkt door. Bij de wortels wil Alzina het verschil weten tussen winterpeen, boswortels, geschrapte wortels en biologische wortels. Ik leg het uit. 'Doet ze het goed?' vraagt opeens een moeder met een kind in haar karretje aan Alzina. Die knikt: 'Heel goed'. We moeten allemaal lachen. Het statiegeld-apparaat heeft Alzina’s interesse. Zodra er een oudere vrouw met een tas vol flessen komt heeft Alzina haar woordje al klaar. 'Mag ik kijken hoe dat moet?' 'Ja hoor', zegt de vrouw en begint in dialect uitleg te geven. Ze eindigt met: 'En dan douw je op die knop'. Alzina begrijpt het helemaal: 'Dank je wel!', roept ze opgewekt en voort gaan we weer.

Oefenen in de rij

Uiteindelijk staan we met een vrijwel leeg winkelwagentje bij de kassa. 'Die mevrouw is de verkoopster?' 'Hm, de kassière is beter', zeg ik. 'Wat zeg ik tegen haar?' In de rij oefenen we met 'goedemiddag', 'alstublieft', 'dank u wel' en 'tot ziens'. Wanneer we aan de beurt zijn zegt Alzina alles keurig en krijgt een compliment van de kassière die aan Alzina vraagt waar ze vandaan komt. 'Uit Syrië en ik leer vandaag Nederlands in jouw winkel.' En weer ontspint zich een heel gesprek. Na anderhalf uur supermarkt kan ik gelukkig concluderen dat we alléén maar positieve reacties hebben gehad.

Alles begint met taal

Je netwerk uitbreiden, een studie volgen of een baan vinden: het kan pas wanneer je de taal spreekt én begrijpt. Onze vrijwilligers zetten zich in om vluchtelingen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de Nederlandse taal.
Kijk bij de vrijwilligersvacatures om te zien of er op dit moment vacatures voor taalmaatjes zijn.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: