maandag 3 december 2018

Column taalcoach Irene: Foutje, bedankt?

Irene Wing Easton is schrijfster én taalcoach bij VluchtelingenWerk Nederland. In haar columns schrijft Irene over de bijzondere belevenissen met haar Syrische taalmaatjes Alzina en Yara.

Een frisse neus

In het kielzog van mijn taalmaatjes ontmoet ik steeds meer vluchtelingen. Wanneer ik met Alzina tijdens een wandeling bijpraat, komen we Yassir tegen: een Syrische jongeman die met zijn baby een frisse neus haalt. We buigen ons bewonderend over de kinderwagen. Alzina adviseert Yassir om het dekentje hoog op te trekken want Nederland is koud.

Nieuwe dorpsbewoners

In mijn dorp wordt steeds meer voor en door (!) vluchtelingen georganiseerd. Van vrouwenavonden tot voetbaltraining, overal kunnen de oorspronkelijke dorpelingen de nieuwe ontmoeten. Steeds vaker word ik onderweg gegroet en langzamerhand krijg ik meer verhalen over het thuisfront te horen.  

Wapperende haren

Op een dag vertelt Yassir me over zijn familie in Afrin, het gebied waar voornamelijk veel Koerden woonden. Het is het afgelopen jaar na veel strijd door Turkije bezet maar er lopen ook veel IS-strijders rond. Yassir vertelt dat zijn broer nu verplicht is een Turks telefoonabonnement te nemen. Auto’s worden gevorderd en het is vaak niet duidelijk of dit door Turkse of IS-strijders gebeurt. Vrouwen die voorheen met wapperende haren over straat gingen moeten nu van top tot zelfs teen bedekt naar buiten, liefst veilig begeleid door een mannelijk persoon. Waarom verneem ik hierover niets in de Nederlandse media?

Verslagen en vernederd

Op een dag vertelt Yassir me dat er ingebroken is in het appartement van zijn broer en schoonzus. Toen ze thuiskwamen waren er niet alleen spullen weg en lag alles overhoop maar waren tapijt, kleding, stoelen en bank overgoten met stinkende visolie! Een lucht die er niet meer uitgaat en de vernedering laat voortduren. Een maand later zijn er nogmaals mannen binnengedrongen in de woning van Yassirs broer. Dit keer was het echtpaar thuis, is de broer mishandeld en meegenomen. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.  ‘Misschien dood.’ Yassir haalt verslagen zijn schouders op.

Onder ogen

En dan is er opeens wél nieuws. Nederlands geld is gebruikt om terroristische groepen te steunen die onder andere Afrin overgenomen hebben! Het bericht wordt gebracht als: 'Oeps, dit ging ff mis'. Na een paar dagen lijkt het al weggeëbd, maar niet bij mij. Het doet me aan een reclame van een verzekeringsmaatschappij denken. Foutje, bedankt! Hoe kan ik mijn taalmaatjes en al hun kennissen hier in mijn dorp nog onder ogen komen?

Ook vrijwilliger worden?

Zoek vrijwilligersfuncties bij jou in de buurt >>

 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: