maandag 7 januari 2019

Dirigent, tekenaar én acteur | Column taalcoach Irene Wing Easton

Irene Wing Easton is schrijfster én taalcoach bij VluchtelingenWerk Nederland. In haar columns schrijft Irene over de bijzondere belevenissen met haar Syrische taalmaatjes Alzina en Yara.

Zo vloeiend mogelijk

Het is niet de bedoeling dat ik Yara lesgeef. Dat zou ook niet kunnen want daartoe ben ik niet bevoegd. Elke week zijn we wel samen met de Nederlandse taal bezig. Dat kan op zoveel verschillende manieren. Het is heel makkelijk! Meestal begin ik met de vraag wat ze de afgelopen week heeft gedaan. Yara probeert zo vloeiend mogelijk antwoord te geven. Natuurlijk hoeft dat niet perfect te zijn, ons doel is dat ze in hele zinnen kan spreken en dat andere Nederlandstaligen haar kunnen begrijpen.

Duim omhoog

'Ik ga naar school en ik ga met de bus.' Ik begrijp wel dat Yara het over vorige week heeft omdat ik haar dat net vroeg, maar een buitenstaander denkt misschien dat ze het over de volgende dag heeft. Omdat ik het knap vind wat ze vertelt en haar verhaal niet wil verstoren maar tegelijkertijd toch wil aangeven wat de bedoeling is, maak ik een letterlijke terechtwijzing door áchter me te wijzen. Dat komt wat vriendelijker over dan woordelijk onderbreken. Ik zie Yara’s ogen oplichten. Dan stokt haar stem. 'Ik g…g…' 'Ging', souffleer ik zachtjes. 'Ik ging naar school en ik gíng met de bus.' Ik steek mijn duim (dirigeerstokje) op, Yara’s ogen lichten weer op terwijl ze verder vertelt over de winkel waar ze heen gíng.

Alternatief coachen

Bij sommige woorden kun je de vertaling op Google Translate opzoeken of een afbeelding via internet vinden. Ik hoor van oudere taalcoaches dat ze dit lastig vinden en internet is natuurlijk ook niet altijd voorhanden. Er is een fantastisch beeldwoordenboek van Van Dale maar dat is voor taalcoaches te kostbaar. Een tijdrovend alternatief is wat mij betreft de dingen tekenen. Ik heb altijd een kladblok en een stift bij me. Er zijn uitdrukkingen of zinnen die je niet kunt tekenen. Dan spring ik op van mijn stoel en beeld een en ander uit.

Mooie herinneringen

Laatst sprak ik mijn vorige taalmaatje, Alzina, die zei: 'Weet je nog, dat jij altijd toneel ging spelen?' We begonnen allebei te lachen bij de herinnering. Tegelijkertijd ontroerde het me dat ze me dit nu in vloeiend Nederlands vertelde. We zaten gewoon te klétsen!

Ook vrijwilliger worden?

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: