dinsdag 26 november 2019

Inburgeringsdromen | Column Abdeluheb Choho

Directeur Abdeluheb Choho over inburgeren en het wortelen in twee verschillende werelden: 'Het Syrische echtpaar hoopte dat hun kinderen, net als zijzelf, hun achtergrond niet zouden vergeten. Even was het alsof ik mijn eigen ouders hoorde spreken.'

Nieuwe inburgeringswet

In 2021 komt er eindelijk een nieuwe inburgeringswet. De gemeente gaat vluchtelingen weer helpen bij het vinden van een geschikte inburgeringscursus en er komt meer ruimte voor diversiteit en maatwerk. Gelukkig maar. Vluchtelingen zijn zeer gemotiveerd om te integreren en aan het werk te gaan, maar worden in het huidige beleid belemmerd om het beste uit zichzelf te halen. Onlangs ontmoette ik een Syrisch echtpaar met twee kinderen die hard werkten aan het behalen van hun inburgeringsexamen. Het echtpaar hoopte snel een baan te vinden in Nederland en dat hun kinderen op school succesvol zouden zijn. Daarnaast hoopten zij óók dat hun kinderen, en zijzelf, hun achtergrond niet zouden vergeten. Even was het alsof ik mijn eigen ouders hoorde spreken.

Tussen twee werelden

Als driejarige verhuisde ik met ons gezin vanuit Marokko naar Nederland. Mijn ouders stimuleerden ons om zo goed mogelijk te integreren in Nederland, maar wilden ook dat we niet zouden vergeten waar we vandaan kwamen. Een belangrijke boodschap die zij ons meegaven is dat je niet alleen op de wereld bent, maar dat je onderdeel uitmaakt van het gezin, de familie en de sociale groep waar je je in bevindt. Buiten het ouderlijk huis groeide ik op in een samenleving waarin de 'ik' erg centraal stond. Op school leerde ik na te denken over wat ik wilde met mijn leven, hoe ik me kon ontwikkelen en ontdekte ik steeds meer wie ik was. Al snel leefde ik tussen twee werelden in wat vaak tot conflict leidde: thuis begon ik mijn eigen plek op te eisen, buiten de groep, maar in gesprekken en discussies met klasgenoten en vrienden hield ik me vast aan de normen en waarden van ons gezin waardoor ik vaak als buitenstaander werd bekeken.

Het ambitieuze Syrische echtpaar heeft mooie dromen over hun toekomst in Nederland. Ik wens ze alle geluk op hun pad en hoop dat ze hun wortels trots met zich zullen meedragen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: