Cijfers over vluchtelingen: Nederland, Europa & wereldwijd

In de (sociale) media en in de politiek wordt van alles gezegd en geschreven over asielzoekers en vluchtelingen. Het is belangrijk dat in de discussies de goede cijfers worden gebruikt. De hier gepresenteerde cijfers zijn onder andere gebaseerd op het nieuwste rapport van de UNHCR en geven inzicht in wie er bescherming zoeken in Nederland, Europa en wereldwijd. Ook lees je wat de kenmerken zijn van de vluchtelingen die in Nederland bescherming vonden.
placeholder
placeholder

Vluchtelingen in getallen

VluchtelingenWerk Nederland brengt jaarlijks de publicatie ‘Vluchtelingen in getallen’ uit. De publicatie geeft een uitgebreid overzicht van de meest actuele cijfers uit openbare bronnen over vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, Europa en wereldwijd. Zo is informatie van de IND, het COA, het CBS, Eurostat en UNHCR in één document terug te vinden.

Cijfers zijn mensen!
Bedenk bij de cijfers in deze publicatie dat elk getal gaat over mensen, elk met zijn of haar eigen verhaal. Cijfers kunnen zonder hun context gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden. Vraag ons daarom gerust om uitleg over de achtergronden.

placeholder

Hoeveel vluchtelingen komen naar Nederland?

In 2023 vragen 38.377 mensen voor het eerst asiel aan in Nederland. Dat is een stijging van 2.842 ten opzichte van 2022, toen 35.535 mensen bescherming zochten. Een derde van de asielaanvragen is van Syriërs, daarna zijn de grootste groepen Turken en Eritreeërs. Het aantal gezinsleden dat zich herenigt met een vluchtelingen in Nederland blijft nagenoeg gelijk: van 10.927 in 2022 naar 10.125 in 2023.

placeholder

Hoeveel asielzoekers zijn er in Europa?

884.985 asielzoekers vragen in 2022 bescherming in een EU-land, een stijging van 347.355 (bijna 65%) ten opzichte van 2021: 537.630. 15% daarvan is afkomstig uit Syrië, 13% uit Afghanistan. Een kwart van de asielaanvragen in de EU27 wordt in Duitsland gedaan, 16% in  Frankrijk en 13% in Spanje.

placeholder

Hoeveel vluchtelingen zijn er wereldwijd?

Voor het tiende jaar op rij is het aantal mensen gegroeid dat op de vlucht is voor oorlog en geweld. Voor het eerst zijn meer dan 100 miljoen op de vlucht: 108.4 miljoen mensen, een flinke stijging ten opzichte van de 89,3 miljoen van 2021. 6,5 miljoen Syriërs en 3.9 miljoen Oekraïners zijn hun ontvlucht. 76% van de vluchtelingen wereldwijd wordt opgevangen in landen met een laag- of middeninkomen. 70% wordt opgevangen in een buurland.