Alles over de toelating, opvang, integratie en terugkeer van vreemdelingen is vastgelegd in procedures, wetten en beleid. Hoe is de asielprocedure geregeld? Welke vergunningen zijn er? Wat houdt het Vluchtelingenverdrag in? Hoe zit het met inburgering? Op deze pagina's lees je er meer over.
Wanneer is iemand een vluchteling? Dit is bepaald in het Vluchtelingenverdrag. De meeste vluchtelingen in Nederland zijn hier ooit als asielzoeker naartoe gekomen.
Lees verderAlleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) zijn kinderen die zonder ouders of voogd in Nederland asiel aanvragen. Zij zijn extra kwetsbaar en verdienen daarom extra bescherming.
Lees verderWanneer de situatie voor vluchtelingen in vluchtelingenkampen uitzichtloos of zeer gevaarlijk is, kan Nederland ze uitnodigen voor hervestiging.
Lees verderIn de (sociale) media en in de politiek wordt van alles gezegd en geschreven over asielzoekers en vluchtelingen. Het is belangrijk dat in de discussies de goede cijfers worden gebruikt. De hier gepresenteerde cijfers zijn onder andere gebaseerd...
Lees verderVeel vluchtelingen in Nederland komen uit landen als Syrië, Eritrea, Afghanistan, Irak, Iran en Turkije. Waarom zijn deze mensen hun land ontvlucht? Wie hadden te vrezen voor vervolging? We lichten de situatie in deze zes landen uit.
Lees verderBekijk onze weblinks over vluchtelingenorganisaties, inburgering, minderjarigen en uitgeprocedeerden.
Lees verderWe komen op voor de belangen van vluchtelingen en asielzoekers. Daar hoort ook bij dat we de feiten en cijfers nauwlettend in de gaten houden. En antwoorden geven op veelgestelde vragen. Bekijk alle vragen en antwoorden.
Lees verderLees alles over de procedures, de wetten en het beleid die gelden voor vluchtelingen en asielzoekers.
Lees verder