Vluchtelingen en inburgering

Wat is inburgering?

Mensen die voor lange tijd met een verblijfsvergunning in Nederland komen wonen, moeten Nederlands leren en weten hoe de samenleving in elkaar zit. Dat heet inburgeren.

Wie moeten er inburgeren?

Om te bewijzen dat ze de taal spreken en weten hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit, leggen vluchtelingen een verplicht inburgeringsexamen af. Verplichte inburgering geldt voor mensen die aan deze voorwaarden voldoen:

  • tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd
  • in het bezit van een verblijfsvergunning
  • niet in het bezit van een paspoort van een land uit de Europese Unie of Turkije

Geef nepnieuws geen kans en help mee met een gift

VluchtelingenWerk komt op voor de belangen van vluchtelingen in Nederland. Dat doen we onder andere door gevraagd en ongevraagd de publieke discussie te voeden met de juiste cijfers en informatie. Jouw steun is onmisbaar voor ons werk. Help mee en doe een gift.

Ja, ik help mee!

Moeten asielzoekers en vluchtelingen inburgeren?

Asielzoekers hoeven niet in te burgeren. Wel kunnen zij in het asielzoekerscentrum taallessen volgen van vrijwilligers. Asielzoekers met zicht op een verblijfsvergunning mogen wel deelnemen aan lessen van professionele taaldocenten. Zodra ze erkend worden als vluchteling en in Nederland mogen blijven, móeten ze inburgeren. Beginnen vluchtelingen hier al mee op het azc, dan heet dit voorinburgering.

Wat houdt het inburgeringsexamen in?

Het inburgeringsexamen bestaat uit zeven onderdelen: Schrijfvaardigheid, Leesvaardigheid, Spreekvaardigheid, Luistervaardigheid, Kennis Nederlandse Maatschappij en Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt. Plus de participatieverklaring, die inburgeraars in het eerste jaar moeten ondertekenen. Slaagt iemand voor alle onderdelen, dan is hij ingeburgerd en krijgt hij een inburgeringsdiploma.

Geld lenen voor cursus en examens

Vluchtelingen kunnen geld lenen voor de cursus en de examens. Het maakt daarbij niet uit hoeveel ze verdienen. Zij hoeven de lening niet terug te betalen als ze binnen drie jaar inburgeren. Dat geldt ook voor hun partner, ouders of kinderen. Slagen ze niet op tijd voor hun inburgeringsexamen, dan krijgen ze een boete en moeten ze de lening terugbetalen. Vluchtelingen zijn sinds 2013 inburgeringsplichtig en zelf verantwoordelijk voor hun inburgering.

Inburgeren in het buitenland

Soms moeten mensen al inburgeren vóórdat zij naar Nederland komen. Bijvoorbeeld gezinsleden van mensen met een zogenaamde reguliere verblijfsvergunning of mensen die trouwen met een Nederlander. Voordat zij voor gezinshereniging naar Nederland kunnen komen, moeten ze een inburgeringsexamen afleggen op de Nederlandse ambassade in hun land van herkomst. Deze inburgeringsverplichting in het buitenland geldt niet voor gezinsleden van vluchtelingen met een asielvergunning.

Nieuw inburgeringsbeleid: 1 januari 2021

Op 1 januari 2021 komt er een nieuw inburgeringsbeleid. Inburgeren vindt dan meer in de praktijk plaats: ontmoetingen met Nederlanders en werkervaring opdoen. Ook worden gemeenten weer verantwoordelijk voor het regelen van de inburgering, niet meer de vluchtelingen zelf. Lees alles over het nieuwe inburgeringsbeleid.

Inburgeren met VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk biedt inburgeringscursussen in veel gemeenten. Zoek op jouw gemeente of postcode:

  • Op desktop: gebruik het zoekveld bovenin
  • Op mobiel: gebruik het zoekveld door op het menu rechtsboven te klikken

Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in inburgering en andere onderwerpen rond vluchtelingen? Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief.

Ja, ik blijf graag op de hoogte >>
 

Meer informatie

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: