Geen verblijfsvergunning, wat nu?

[ Geen verblijfsvergunning, wat nu? ]

Als jouw asielverzoek is afgewezen, loopt alles anders dan je had verwacht of gehoopt. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden die je nog hebt. Ook kunnen we je ondersteunen bij het maken van een toekomstplan.

Animatie Terugkeer_met_Nederlandse_ondertitels

Als de IND jouw asielaanvraag afwijst, dan kun je met je advocaat bespreken of het zin heeft om in beroep te gaan bij een rechter. Als de rechter het eens is met de IND, moet je van de Nederlandse overheid terugkeren naar je land van herkomst. De Nederlandse overheid zal je vragen het asielzoekerscentrum te verlaten. Dit betekent niet in alle situaties dat je op straat komt. Gezinnen met kinderen krijgen van de Nederlandse overheid bijvoorbeeld altijd opvang. Informeer bij je begeleider van VluchtelingenWerk naar jouw opvangsituatie.

Er zijn nu drie mogelijkheden voor je toekomst:

1. Terugkeer naar je land van herkomst

[ 1. Terugkeer naar je land van herkomst ]

Bij het nadenken over een toekomst in je land van herkomst voel je misschien twijfel en heb je vragen. Je kunt hierover in gesprek met VluchtelingenWerk. Je bepaalt zelf of je wilt terugkeren en welke organisatie je daarbij  begeleidt.

Zelfstandige terugkeer

[ Zelfstandige terugkeer ]

Als je zelfstandig terugkeert naar je land van herkomst, kun je in aanmerking komen voor ondersteuning door de Nederlandse overheid. Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie en uit welk land je komt. Deze ondersteuning kan bestaan uit een product, dienst of financiële bijdrage. Denk aan een startkapitaal om je eigen winkel te beginnen en hulp bij het schrijven van een bedrijfsplan. De vergoedingen zijn voor een beperkt aantal landen:
€1800 voor een volwassene, waarvan maximaal €300 euro contant geld.
€2800 voor een meereizend kind of een alleenstaande minderjarige vreemdeling, waarvan maximaal €300 euro contant geld.
VluchtelingenWerk kan je aangeven wat de regeling voor jouw land is. Naast deze ondersteuning kan VluchtelingenWerk je helpen extra voorzieningen aan te vragen bij de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), bijvoorbeeld in de vorm van een vliegticket en extra contant geld (€200 voor een volwassene, €40 voor een meereizend kind).
Alle bovenstaande bedragen golden op 1 juli 2017. Vraag de medewerker van VluchtelingenWerk of de bedragen nog kloppen.

Gedwongen terugkeer

[ Gedwongen terugkeer ]

Als je asielaanvraag is afgewezen, neemt de overheidsinstantie Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) contact met je op over vertrek naar je land van herkomst. Dit betekent niet dat je Nederland direct moet verlaten. Als je advocaat tegen de uitspraak van de IND in beroep is gegaan, mag je de beslissing van de rechter in veel gevallen in Nederland afwachten. Belangrijk om te weten: als je niet kiest voor zelfstandige terugkeer maar gedwongen wordt uitgezet, ontvang je geen ondersteuning van de Nederlandse overheid in de vorm van financiën, producten of diensten.

2. Leven in illegaliteit

[ 2. Leven in illegaliteit ]

Het leven in illegaliteit is vaak zwaar. Als je illegaal bent, ben je kwetsbaar. Je kunt niet legaal werken en het is moeilijk een plek te vinden om te wonen. Veel illegale migranten worden uitgebuit. Wel heb je recht op medisch noodzakelijke zorg. Als de politie je aanhoudt, kun je in de gevangenis terechtkomen en alsnog het land worden uitgezet.

3. Verblijf in een ander land dan Nederland

[ 3. Verblijf in een ander land dan Nederland ]

Of je je na de afwijzing door de Nederlandse overheid in een ander land kunt vestigen, is afhankelijk van je situatie. VluchtelingenWerk kan bij je advocaat of de ambassade van het betreffende land informeren naar jouw mogelijkheden.

Wat kan VluchtelingenWerk voor je doen?

[ Wat kan VluchtelingenWerk voor je doen? ]
  • We kunnen je begeleiden bij je oriëntatie op terugkeer, zodat je een goede keuze kunt maken over je toekomst. Samen kunnen we jouw mogelijkheden in je vaderland bespreken op het gebied van werk, eigen onderneming, opleiding, medische zorg en huisvesting.
  • We kunnen je in contact brengen met andere organisaties in Nederland die helpen bij terugkeer. Je kiest zelf welke organisatie het beste bij jouw situatie past. De financiële ondersteuning is bij elke organisatie gelijk. Je kan je maar bij één organisatie tegelijk aanmelden. Dit wordt door de overheid gecontroleerd.
  • We kunnen je in contact brengen met organisaties in jouw land van herkomst. Deze organisaties geven informatie over de situatie in jouw vaderland en kunnen jou ondersteunen en begeleiden wanneer je terugkeert. Zo kun je veilig, waardig en met perspectief terugkeren. Per land varieert deze ondersteuning. Vraag een medewerker van VluchtelingenWerk naar de mogelijkheden.
  • We kunnen je helpen bij het verkrijgen van reisdocumenten.

Meer informatie

[ Meer informatie ]

Rijksoverheid overzicht Terugkeerprojecten - Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V)

De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) organiseert en ondersteunt het vertrek van vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven.  

Contact en advies

[Contact]

Als je persoonlijk advies of begeleiding nodig hebt, kun je contact opnemen met VluchtelingenWerk in jouw opvanglocatie of gemeente. Typ hieronder de plaatsnaam of postcode waar je verblijft.

Tijdens een Spreekuur kun je bij ons terecht met je vragen. Als hierboven 'Juridisch spreekuur' staat, is dat spreekuur bedoeld voor zaken rond je verblijfsstatus of gezinshereniging.

Als VluchtelingenWerk niet actief is in jouw gemeente, worden hierboven de contactgegevens van het regionale hoofdkantoor getoond. Neem dan contact op met jouw gemeente of de organisatie die in jouw gemeente vluchtelingen begeleidt.