Gezondheidszorg

[ Gezondheidszorg ]

Nederland heeft een goede gezondheidszorg. Wel kent het Nederlandse zorgsysteem specifieke regels die je moet kennen. Op deze pagina vind je informatie en uitleg over de verplichte zorgverzekering, het eigen risico, de zorgtoeslag, de huisarts, specialistische zorg en meer.

Voor vluchtelingen: gezondheidszorg in Nederland (Nederlandse versie)

Verplichte zorgverzekering

[ Verplichte zorgverzekering ]

In Nederland is iedereen vanaf 18 jaar verplicht zich te verzekeren tegen ziektekosten. De zorgverzekering betaalt jouw bezoeken aan de huisarts en een deel van de medicijnen en behandelingen in het ziekenhuis. Hoeveel de verzekering precies betaalt en welke kosten je zelf moet betalen, is afhankelijk van twee dingen: je verzekeringspakket en je eigen risico. Het verzekeringspakket kun je deels zelf kiezen: boven op de standaard verplichte basisverzekering kun je verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten. Daarnaast hebben de meeste verzekeringen een wettelijk verplicht eigen risico: dat is een bedrag dat je elk jaar eerst zelf moet betalen, voordat je recht hebt op vergoeding vanuit je verzekering. Het eigen risico geldt niet voor bezoek aan de huisarts, dus dat wordt altijd vergoed. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis bijgeschreven worden op de verzekering van één van de ouders. Voor kinderen geldt geen eigen risico.

Je kunt ook kiezen voor een goedkopere zorgverzekering met een hoger eigen risico, maar dat is niet verstandig als je geen financiële buffer (spaargeld) hebt. Jouw begeleider van VluchtelingenWerk kan je helpen met het afsluiten van een zorgverzekering.

In sommige gemeenten kunnen mensen met een bijstandsuitkering een uitgebreide zorgverzekering afsluiten, waarbij je meer premie per maand betaalt, maar geen eigen risico hebt.

Zorgtoeslag

[ Zorgtoeslag ]

Mensen met een laag inkomen kunnen van de rijksoverheid zorgtoeslag krijgen om een deel van de zorgverzekering te betalen. Het COA heeft waarschijnlijk al de zorgtoeslag voor je aangevraagd voordat je ging verhuizen naar de gemeente. Als je geen toeslag ontvangt, bespreek dit dan snel met je begeleider.

Huisarts

[ Huisarts ]

In Nederland moet je met gezondheidsklachten altijd eerst naar de huisarts. Dat geldt als je zwanger bent, medisch advies nodig hebt, of psychische problemen hebt, zoals slaapproblemen, angsten en langdurige depressieve gedachten. Alleen de huisarts kan jou doorverwijzen naar specialistische zorg, meestal in een ziekenhuis. Om een afspraak te kunnen maken met een huisarts, moet je je eerst als patiënt bij hem of haar inschrijven. Vraag dan ook of jouw zorgverzekering geldig is voor deze huisarts. Als je in een asielzoekerscentrum al een medische intake hebt gehad, dan heb je waarschijnlijk al een medisch dossier in Nederland. Je nieuwe huisarts kan dit dossier opvragen bij het Gezondheidscentrum Asielzoekers (GCA), of na 1 januari 2018 bij Arts&Zorg.

Tandarts

[ Tandarts ]

Als je klachten aan je gebit hebt, of om die te voorkomen, ga je naar de tandarts. Ook bij de tandarts moet je je eerst als nieuwe patiënt inschrijven. De kosten voor de tandarts zitten niet in de basisdekking van de zorgverzekering. Deze kosten moet je dus zelf betalen als je geen aanvullende tandartsverzekering hebt. De meeste tandartskosten (inclusief halfjaarlijkse controles) voor kinderen tot 18 jaar worden in principe wel vanuit de basisverzekering vergoed.

Meer informatie

[ Meer informatie ]

Gezond in Nederland

Op de website Gezond in Nederland vind je informatie in het Arabisch and Tigrinya over zorg in Nederland.

Eritreeërs Gezond - Facebook

Hier vind je in het Tigrinya informatie over zorg in Nederland. De informatie is gericht op Eritreeërs.

Syriërs Gezond - Facebook

Hier vind je in het Arabisch informatie over zorg in Nederland. De informatie is gericht op Syriërs.

Opgroeien in Nederland - Facebook

Informatieplatform voor zorg in Nederland voor Arabisch sprekenden in Nederland.

Zanzu

Op deze website vind je informatie over je lichaam, seks, relaties, zwangerschap, seksueel overdraagbare ziektes en je seksuele rechten.

Pharos

Op deze website vind je informatie over wat je moet doen als je last hebt van concentratieproblemen en nachtmerries in het Nederlands, Arabisch, Engels, Farsi, Frans en Somali.

GezondheidsZorg Asielzoekers 

Huisartsenzorg voor asielzoekers.

Gemeentelijke Gezondheidsdienst - GGD

Op deze website kan je terecht voor vragen over je gezondheid, de gezondheid van je kinderen en voor vaccinaties.

Uitleg zorgverzekering

Op deze website wordt de basisverzekering uitgelegd. Ook wordt uitgelegd wat een eigen risico en een eigen bijdrage zijn en wanneer je zorgtoeslag kan krijgen.

Veilig Thuis

Advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.

Fier

Als je problemen hebt in je gezin, met vrienden of in je relatie of op werk of school, dan kan je hulp zoeken bij Fier.

Contact en advies

[Contact]

Als je persoonlijk advies of begeleiding nodig hebt, kun je contact opnemen met VluchtelingenWerk in jouw opvanglocatie of gemeente. Typ hieronder de plaatsnaam of postcode waar je verblijft.

Tijdens een Spreekuur kun je bij ons terecht met je vragen. Als hierboven 'Juridisch spreekuur' staat, is dat spreekuur bedoeld voor zaken rond je verblijfsstatus of gezinshereniging.

Als VluchtelingenWerk niet actief is in jouw gemeente, worden hierboven de contactgegevens van het regionale hoofdkantoor getoond. Neem dan contact op met jouw gemeente of de organisatie die in jouw gemeente vluchtelingen begeleidt.