Huisvesting

[ Huisvesting ]

Wanneer je een verblijfsvergunning krijgt, mag je verhuizen naar een gemeente. De overheid bepaalt in welke gemeente je gaat wonen. Deze gemeente zorgt ervoor dat je een woning krijgt en probeert hierbij rekening te houden met jouw omstandigheden. Je kunt deze woning in principe niet weigeren, want je krijgt namelijk geen andere woning.

 

Voor vluchtelingen: wonen in Nederland (Nederlandse versie)

Nadat je je huurcontract voor je woning hebt getekend, is het belangrijk dat je je zo snel mogelijk inschrijft bij de gemeente. Pas daarna kun je een uitkering aanvragen. Meestal is er iemand die je hierbij kan helpen, zoals je begeleider van VluchtelingenWerk, een andere organisatie of de gemeente.

Inrichting van je woning

[ Inrichting van je woning ]

Voor het inrichten van je eerste woning krijg je van de meeste gemeenten een lening. De hoogte van het bedrag kan per gemeente verschillen. In een kringloopwinkel kun je voor weinig geld veel spullen en meubilair kopen.

In dit filmpje leggen we uit hoe je zelf betalingen kunt doen met je app van de ING bank.

Hoe betaal je met mobiel? | Integratie in Nederland | VluchtelingenWerk Nederland

Online post ordenen

Hoe krijg je overzicht in alle belangrijke berichten, digitale facturen en reclame die je per e-mail krijgt? In dit filmpje leggen we uit hoe je je online post kunt ordenen, zodat je rekeningen op tijd betaalt en hulp kunt vragen als je een e-mail niet goed begrijpt.

Phishing mails en social media fraude

Via valse e-mails of berichten via social media, kunnen criminelen proberen om toegang te krijgen tot je bankrekening of jou vragen om geld over te maken. In deze film zie je hoe je zulke valse e-mails kunt herkennen en waar je op moet letten als iemand bijvoorbeeld via whatsapp om geld vraagt.

Bespaartips

Kom je wel eens geld tekort? Als je inkomen verandert, of je hebt  ineens hogere uitgaven, is het goed om te weten wat je kunt doen om te besparen.
In dit filmpje geven we hier tips voor.

Vaste lasten voor een woning

[ Vaste lasten voor een woning ]

Met een huurwoning moet je maandelijks de huur vooraf betalen, dus vóór de eerste dag van de maand. Bij sommige gemeenten kun je het geld voor je eerste maand huur lenen. En als je weinig inkomen hebt en een zelfstandige huurwoning, kun je vaak huurtoeslag krijgen. Zie hiervoor de pagina Inkomen & werk. Voor elektriciteit en gas moet je een contract afsluiten met een energieleverancier. Voor water (en ook voor stadsverwarming in plaats van gas) heb je geen keuze en moet je je aanmelden bij het bedrijf dat op jouw adres levert. Voor de televisie-, telefoon- en internetaansluiting is volop keuze. Vraag je begeleider bij VluchtelingenWerk om hulp bij het kiezen. Andere vaste lasten zijn de jaarlijkse gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelastingen. Voor deze belastingen kun je kwijtschelding krijgen als je onvoldoende inkomen hebt.

BSN-nummer

[ BSN-nummer ]

Wanneer je een verblijfsvergunning krijgt, moet je worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Het COA kan je vertellen waar en wanneer dit gebeurt. Hierna krijg je een burgerservicenummer (BSN) toegekend. Het BSN is een uniek persoonsnummer dat je nodig hebt bij communicatie met overheidsinstanties.

DigiD aanvragen

[ DigiD aanvragen ]

Steeds meer contacten met de overheid lopen via internet: allerlei aanvragen moeten via een website worden ingediend, brieven komen niet meer per post maar in de online Berichtenbox. Vaak heb je hierbij een DigiD nodig: een persoonlijke gebruikersnaam met wachtwoord. Het COA of je begeleider van VluchtelingenWerk kan je helpen om een DigiD aan te vragen, of je kunt dit zelf doen via https://digid.nl/aanvragen. Het is belangrijk dat je het wachtwoord van je DigiD goed onthoudt. Dit wachtwoord is alleen van jou persoonlijk, deel dit niet met anderen. Klik op de link onderaan deze pagina voor meer informatie over DigiD. Als je nog niet handig bent met internet, of je wilt zelfstandig gebruik maken van de Berichtenbox en websites van de overheid, kun je bij veel bibliotheken een cursus volgen. 

Alles over DigiD in het Nederlands, Engels, Frans en Arabisch.

De rol van VluchtelingenWerk

[ De rol van VluchtelingenWerk ]
  • Je begeleider van VluchtelingenWerk kan je met veel praktische zaken helpen, vaak al voordat je verhuist vanuit het asielzoekerscentrum naar je woning. Wanneer je bent verhuist, kun je terecht bij een begeleider van VluchtelingenWerk in jouw gemeente. Als VluchtelingenWerk niet in jouw gemeente actief is, zal een andere organisatie of de gemeente jou begeleiden.
  • Als je vanuit je eerste woning wilt verhuizen naar een andere woning, moet je die zelf zoeken. Wij bieden daarbij meestal geen begeleiding meer. Wel hebben we de ‘Checklist Verhuizen’ voor je: een overzicht van alle zaken die je moet regelen.

Meer informatie

[ Meer informatie ]

TakecareBNB

Platform dat vluchtelingen in contact brengt met gastgezinnen waar ze 3 maanden kunnen verblijven.

Presence

Presence verzorgt tolk- en vertaaldiensten in vrijwel alle talen van de wereld op verschillende gebieden.

Rijksoverheid

Ministerie van infrastructuur en waterstaat die bugers informeert over hun plichten en rechten o.a. over de geldigheid van een buitenlands rijbewijs.

Digitale Identiteit - DigiD

Op de website vraag je je Digd (digitale identiteit) aan waarmee je kunt inloggen op website van de overheid en in de zorg.

Mediawijsheid

Op deze website vind je informatie over hoe je veilig en slim media kan gebruiken.

Contact en advies

[Contact]

Als je persoonlijk advies of begeleiding nodig hebt, kun je contact opnemen met VluchtelingenWerk in jouw opvanglocatie of gemeente. Typ hieronder de plaatsnaam of postcode waar je verblijft.

Tijdens een Spreekuur kun je bij ons terecht met je vragen. Als hierboven 'Juridisch spreekuur' staat, is dat spreekuur bedoeld voor zaken rond je verblijfsstatus of gezinshereniging.

Als VluchtelingenWerk niet actief is in jouw gemeente, worden hierboven de contactgegevens van het regionale hoofdkantoor getoond. Neem dan contact op met jouw gemeente of de organisatie die in jouw gemeente vluchtelingen begeleidt.