Inburgeren

Als je in Nederland komt wonen, is het goed om de taal te leren en de geschreven én ongeschreven regels te kennen. Dan vind je sneller je weg, leer je makkelijker nieuwe mensen kennen en voel je je eerder welkom. Integreren kan soms moeilijk zijn, maar het is ook interessant: er gaat een nieuwe wereld voor je open! Het succes van jouw integratie is voor een deel afhankelijk van jouw eigen initiatief. Maar integreren doe je niet alleen. De Nederlandse overheid en mensen in jouw omgeving kunnen helpen. De Nederlandse overheid verplicht inburgering voor nieuwkomers. Hieronder lees je wat de inburgeringsplicht is en waar je hulp of informatie kunt vragen.
placeholder

Inburgeringsplicht

De inburgeringsplicht start voor elke nieuwkomer tussen de 18 jaar en 67 jaar, zodra je een verblijfsvergunning krijgt. In het AZC kun je vaak taallessen volgen, maar meestal begint de inburgeringscursus als je in de gemeente gaat wonen. DUO stuurt een brief waarin jouw inburgeringstermijn staat. Voor het einde van de termijn moet je het inburgeringsdiploma hebben gehaald. DUO kan je een boete geven als je niet op tijd klaar bent en ook geen goede reden hebt waarom dit niet gelukt is. Soms heb je extra tijd nodig of lukt het niet om in te burgeren. Je kunt dan termijnverlenging of ontheffing vragen bij DUO. Het behalen van het inburgeringsexamen is ook belangrijk als je een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of een Nederlands paspoort wilt aanvragen.

Er zijn twee verschillende inburgeringssystemen met andere regels: het inburgeringsstelsel sinds 2013 en het inburgeringsstelsel 2021. Om te weten welke regels voor jou gelden, kijk je naar de IND brief (Beschikking) waarin staat dat je een verblijfsvergunning krijgt. Is de datum van de IND brief van 1 januari 2022 of daarna, dan gelden de regels van het inburgeringsstelsel 2021. Is de datum van de IND brief vóór 1 januari 2022 dan gelden de regels van het inburgeringsstelsel 2013. DUO stuurt een brief over jouw inburgeringsplicht waarin staat welk systeem met welke regels voor jou geldt. Jouw maatschappelijke begeleider kan je ook hiermee helpen.

Inburgeringsstelsel 2013

Als deze regels voor jou gelden, dan moet je zelf een school en inburgeringscursus kiezen. Op de website www.zoekinburgerschool.nl van Blik op Werk kun je scholen in jouw buurt vinden. Blik op Werk meet de kwaliteit van inburgeringsscholen. Een inburgeringscursus met het Blik op Werk-keurmerk en de examens kun je betalen met een lening bij DUO. Als je binnen de inburgeringstermijn (meestal 3 jaar) klaar bent met inburgeren en je hebt een verblijfsvergunning asiel, hoef je de lening niet terug te betalen aan DUO. Je bent ingeburgerd als je de participatieverklaring (PVT) hebt ondertekend en het inburgeringsexamen (niveau A2) of Staatsexamen NT2 (niveau B1 of B2) hebt gehaald. Deze examens bestaan uit de onderdelen Nederlandse taal (lezen, schrijven, spreken en luisteren), Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) en Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA). Meer over het inburgeringsstelsel 2013 lees je op de website van DUO. Je kunt ook informatie vragen aan jouw maatschappelijke begeleider.

Inburgeringsstelsel 2021

Als deze regels voor jou gelden, kiest de gemeente samen met jou welke inburgeringscursus bij jou past. De gemeente betaalt de inburgering als je een verblijfsvergunning asiel hebt. Je doet een intake bij de gemeente om je beter te leren kennen. Ook wordt een toets afgenomen om te kijken hoe snel je leert. Met deze informatie kijkt de gemeente welke inburgeringsroute het beste bij je past. Er zijn drie routes: 1. De B1-route, 2. De onderwijsroute en 3. De Z-route. De resultaten van de intake en afspraken worden opgeschreven in een PIP: een plan inburgering en participatie. Twijfel je over de afspraken in het PIP? Bespreek dit met jouw maatschappelijke begeleider. Je bent ingeburgerd als je de participatieverklaring (PVT) hebt ondertekend en als je de inburgeringsroute hebt afgerond. Naast de Nederlandse taal krijg je ook Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) en Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP). Meer over het inburgeringsstelsel 2021 lees je op de website van DUO. Je kunt ook informatie vragen aan jouw contactpersoon bij de gemeente of jouw maatschappelijke begeleider.

Nederlands oefenen

Het is belangrijk om veel Nederlands te oefenen. Misschien kun je een taalcoach van VluchtelingenWerk of een andere organisatie krijgen? Heb je buren of vrienden met wie je regelmatig Nederlands kunt oefenen? Of kun je vrijwilligerswerk doen, dan doe je werkervaring op en leer je de taal. Als je zelf Nederlands wilt oefenen zijn er ook veel mogelijkheden, zoals:

Bibliotheken

Bij de bibliotheek kun je oefenen met de Nederlandse taal op de computer of Nederlandse boeken lenen. Ook kun je naar de bibliotheek voor ontmoeting en andere activiteiten die bijdragen aan je integratie. Op deze website van de bibliotheek vind je taal- en computercursussen en oefeningen, zoals Diglin+

Oefenen.nl

Via deze website vind je veel online taallessen op verschillende niveaus, zoals Taalklas.nl, het Leesplankje en Lees en schrijf! Zoek op ‘Ik wil oefenen met’ → Taal.

NT2 Taalmenu

Dit is een website waar je vanaf A1 niveau de taal kunt oefenen.

Future learn

De universiteit van Groningen biedt enkele keren per jaar online Nederlandse les voor hoger opgeleiden via Future Learn.

Net in Nederland

Op de website www.netinnederland.nl staan video’s met Nederlandse, Engelse of Arabische ondertiteling. Je kunt het journaal en andere tv-programma’s kijken en filmpjes over veel verschillende onderwerpen.

Rol van VluchtelingenWerk

Heb je vragen over jouw inburgering? Stel ze dan aan jouw contactpersoon van VluchtelingenWerk. Wij kunnen je helpen aan informatie over de inburgeringsplicht en meedenken over mogelijkheden om Nederlands te leren.

Meer informatie

Inburgeren.nl - DUO

Op deze website vind je informatie over jouw inburgeringsexamen en je DUO-lening.

Mediawijsheid

Op deze website vind je informatie over hoe je veilig en slim media kan gebruiken.