Terugkeren naar Algerije

Terugkeer naar Algerije

[ Terugkeer naar Algerije ]

Denk je erover na om terug te keren naar jouw land van herkomst? VluchtelingenWerk kan je begeleiden bij je oriëntatie, zodat je een goede keuze kunt maken over je toekomst.

Diverse organisaties in Nederland helpen bij terugkeer. VluchtelingenWerk heeft geen partner in Algerije. Het is misschien mogelijk om via een andere organisatie terug te keren. VluchtelingenWerk kan je met zo’n organisatie in contact brengen. Je kiest zelf welke organisatie het beste bij jouw situatie past.

Er is voor Algerijnen die terug willen extra ondersteuning in geld vanuit de REAN-regeling (Return and Emigration Assistance from the Netherlands). Vanuit REAN kun je counseling, een vliegticket en hulp bij het verkrijgen van reisdocumenten krijgen. IOM (International Organization for Migration) is verantwoordelijk voor de uitvoering van het REAN programma. Ook andere organisaties die helpen bij terugkeer kunnen deze extra ondersteuning voor je aanvragen. Om voor de regeling in aanmerking te komen, moet wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Vraag aan je begeleider of je voor deze vergoeding in aanmerking komt.

Welke organisaties kunnen je helpen bij terugkeer?

[ Welke organisaties kunnen je helpen bij terugkeer? ]
  • VluchtelingenWerk Nederland gaat vanuit het project Met Opgeheven Hoofd 2 met jou in gesprek over de mogelijkheden die er voor jouw terugkeer en re-integratie in je land van herkomst zijn. We doen zelf geen terugkeerbegeleiding naar Algerije, maar kunnen je wel in contact brengen met een andere organisatie.
  • IOM, Internationale Organisatie voor Migratie, kan je helpen om na je terugkeer het leven thuis weer op te pakken. Er is voor Algerijnen die terug willen extra ondersteuning in geld vanuit de REAN-regeling (Return and Emigration Assistance from the Netherlands). Vanuit REAN kun je counseling, een vliegticket en hulp bij het verkrijgen van reisdocumenten krijgen. Alles in samenwerking met het IOM-kantoor in jouw land van herkomst.
  • Goedwerk Foundation biedt voor terugkeer oplossingen gericht op jouw persoonlijke situatie. Goedwerk Foundation werkt met een team van ervaringsdeskundigen, hulpverleners en trainers en staan jou te woord in het Engels, Frans, Spaans, Arabisch, Amhaars, Tigrinya, Farsi, Pashtu en Dari. Samen met jou bereiden zij de terugkeer zorgvuldig voor en ondersteunen bijvoorbeeld in het verkrijgen van documenten, ambassadebezoek, medische hulp, contact met familieleden en het maken van een toekomstplan om het herintegratiebedrag te investeren. Ook begeleiding op de vlucht is mogelijk. Goedwerk heeft veel ervaring met terugkeer naar Algerije en heeft een breed netwerk van terugkeerders en contactpersonen.

Welke organisaties zijn er in jouw land van herkomst?

[ Welke organisaties zijn er in jouw land van herkomst? ]

VluchtelingenWerk heeft geen samenwerkingspartner in Algerije. Andere organisaties hebben soms wel een partner in Algerije die jou zou kunnen begeleiden bij jouw terugkeer. Neem voor meer informatie contact met deze organisaties op of vraag dit na bij jouw begeleider van VluchtelingenWerk.

Contact en advies

[Contact]

Als je persoonlijk advies of begeleiding nodig hebt, kun je contact opnemen met VluchtelingenWerk in jouw opvanglocatie of gemeente. Typ hieronder de plaatsnaam of postcode waar je verblijft.

Tijdens een Spreekuur kun je bij ons terecht met je vragen. Als hierboven 'Juridisch spreekuur' staat, is dat spreekuur bedoeld voor zaken rond je verblijfsstatus of gezinshereniging.

Als VluchtelingenWerk niet actief is in jouw gemeente, worden hierboven de contactgegevens van het regionale hoofdkantoor getoond. Neem dan contact op met jouw gemeente of de organisatie die in jouw gemeente vluchtelingen begeleidt.