Mbo: Educatiemateriaal

Geef je les op het Mbo? Dan kun je onderstaande gratis lespakketten inzetten bij jou in de klas.


Geef vrijheid een gezicht

Oorlog, onderdrukking en vluchten: het is van alle tijden. In het online lesmateriaal Geef vrijheid een gezicht ontmoeten Emmy en Wahhab elkaar. Beiden waren ze kind toen de oorlog uitbrak in hun land en zij gevaar liepen om wie zij zijn: de Joodse Emmy tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, Wahhab als Yezidi acht jaar geleden in Irak. In deze film praten Wahhab en Emmy over oorlog, vluchten en vrijheid en geven handvatten om het gesprek hierover in de klas aan te gaan.

Dit gratis lespakket is beschikbaar vanaf 30 april.


Grenzeloos

Regelmatig verschijnen er berichten in het nieuws over vluchtelingen. De ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op, dat het soms moeilijk is te begrijpen wat er nu allemaal aan de hand is. We nemen deze informatie tot ons en vormen we hierover een beeld. Maar klopt dit beeld wel? De lessen besteden aandacht aan mediawijsheid en beeldvorming. De studenten verkrijgen meer handvatten om hun mening te funderen; waarom ben je voor of tegen? Waarom vind je iets? Ze leren over de feiten en fabels rondom vluchtelingen, en gaan met elkaar in gesprek hierover.

  • Het lespakket is verkrijgbaar via Codename Future. Na de aanmelding ontvang je een account voor de docentenomgeving, met daarin de digibordlessen en docentenhandleiding. De werkboeken kunnen gratis opgestuurd worden naar mbo-scholen.

Download het gratis lespakket >>


Gastles: voorlichting door een vluchteling (ook online)

Overal wordt óver vluchtelingen gesproken, maar met het voorlichtings- en ontmoetingsproject Bekend maakt Bemind bieden wij de mogelijkheid in gesprek te gaan mét een vluchteling. Een vluchteling krijg een podium. Onze speciaal daarvoor getrainde vrijwilligers komen in koppels, waarvan één iemand met een vluchtelingachtergrond, langs in de klas. Tijdens deze laagdrempelige bijeenkomsten delen zij feitelijke informatie over vluchtelingen, maar vooral het persoonlijke verhaal van de vluchteling staat centraal: waarom moet iemand vluchten en hoe is het om in Nederland een nieuw leven op te bouwen? Tijdens de sessie is er veel ruimte om in gesprek te gaan met elkaar. Bekend maakt Bemind is zeer geschikt om in te zetten in het kader van burgerschapsonderwijs.

Gastles aanvragen >>


Kom in actie voor vluchtelingen

Samen met de klas in actie komen voor vluchtelingen? Laat de leerlingen zelf een actie organiseren. Via ons actieplatform delen we ideeën ter inspiratie en geven we tips en ondersteuning bij het opzetten van acties.

Kom in actie!

 


Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: