Feiten en fabels over vluchtelingen

Vaak worden in het politieke debat feiten met fabels verward. Bijvoorbeeld als het gaat over het aantal vluchtelingen. Sommige politieke partijen willen ons graag doen geloven dat er jaarlijks veel te veel vluchtelingen naar Nederland komen.

Dus hoeveel mensen vragen ieder jaar écht asiel aan in Nederland?

In 2020 deden 13.673 mensen een eerste asielverzoek in Nederland. 63% van de verzoeken die zijn beoordeeld resulteerde in een verblijfsvergunning. 

Lang wachten op een verblijfsvergunning

Door achterstanden bij de IND duren asielprocedures momenteel erg lang, soms wel meer dan 1 ½ jaar. Het kan dus een hele tijd duren voordat asielzoekers weten of ze een verblijfsvergunning krijgen. In 2020 werd bij 37 %* van de mensen het asielverzoek afgewezen. In 2019 lag dit percentage op 62,2%.

Landen van herkomst

In Nederland kwamen in 2020 vooral vluchtelingen aan uit Syrië, Eritrea, Turkije en Jemen. Wat is het verschil tussen een vluchteling en een asielzoeker? Persvoorlichter Evita legt het uit in deze video:

Feiten en Cijfers over vluchtelingen | Facts & Figures Verkiezingen | VluchtelingenWerk Nederland

Gezinshereniging

In het kader van gezinshereniging kwamen het afgelopen jaar 3.863 familieleden van vluchtelingen naar Nederland. Bekijk meer feiten en cijfers .

Aantal vluchtelingen wereldwijd

Eind 2019 zijn er meer mensen op de vlucht dan ooit. De VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR becijfert dat er op dat moment 79,5 miljoen mensen op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, waarvan 46 miljoen binnen de eigen landsgrenzen. Dit is 1 procent van de wereldbevolking.Het vorige recordjaar was 2018 (70,8 miljoen). 6,6 miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht. 40% van de vluchtelingen is jonger dan 18 jaar. 85% van de vluchtelingen wereldwijd wordt opgevangen in een ontwikkelingsland.

Geef nepnieuws geen kans en help mee met een gift

VluchtelingenWerk komt op voor de belangen van vluchtelingen in Nederland. Dat doen we onder andere door gevraagd en ongevraagd de publieke discussie te voeden met de juiste cijfers en informatie. Jouw steun is onmisbaar voor ons werk. Help mee en doe een gift:

Ja, ik help mee >>

 

*Bron: Eurostat