woensdag 14 december 2016

Bewoners van het AZC Utrecht genieten van grandioze voorstelling Coppelia van Het Nationaal Ballet

Afgelopen woensdag hebben bewoners van het AZC in Utrecht een bezoek gebracht aan Het Nationaal Ballet in de Stopera in Amsterdam.

 “In het begin was de sfeer nog wat afwachtend en rustig, maar naar mate de avond vorderde werd iedereen vrolijk en uitgelaten,” vertelt juridisch medewerker Michiel van der Grinten.

“Op de dag zelf is er nog een extra bus geregeld, omdat iedereen gemobiliseerd werd om mee te gaan naar Amsterdam. Uiteindelijk zijn er ruim 100 personen uit Utrecht met de bus naar Amsterdam vertrokken.” Daar aangekomen heeft Michiel geregeld dat ze mogen stoppen voor de hoofdingang. De verkeerspaaltjes gaan speciaal voor naar beneden voor de bus. Er zijn gezinnen mee, jonge kinderen, alleenstaande jongeren met hun begeleiders en mannen en vrouwen.

Het gebouw, de Stopera, met de mooie uitstraling en kroonluchters ziet er al imposant uit en maakt indruk. Het is niet zomaar een dansvoorstelling, maar Het Nationaal Ballet dat hier gaat optreden.

Inspiratiebron

De avond wordt geopend door Ted Brandsen, directeur en choreograaf en een Syrische danser die in het Arabisch vertelde dat hij een half jaar geleden is gevlucht en nu danst bij Het Nationaal Ballet. Dat is natuurlijk een enorme inspiratiebron voor alle bewoners van het AZC.

Na de opening keken de toeschouwers vol verwondering naar de voorstelling Coppelia en konden ze hun veelal moeilijke situatie even vergeten. Coppelia vertelt het verhaal van Zwaantje die het – om haar grote liefde Frans niet kwijt te raken – opneemt tegen de mysterieuze muze van Dr. Coppelius, Coppelia. Al gauw blijkt dat er veel meer speelt dan alleen de strijd tussen twee liefdesrivales. De hoofdrol wordt gespeeld door de Afrikaanse Michaela DePrince. Ze was een verschoppeling in Sierra Leone, werd geadopteerd en knokte zich omhoog, dankzij haar uitzonderlijke danstalent. Ze is nu danseres bij Het Nationaal Ballet.

De avond was een enorme opsteker voor de bewoners van het AZC. Ze vonden het een te gekke avond en er zal nog lang over nagepraat worden.

De vrijkaarten zijn door Het Nationaal Ballet ter beschikking gesteld in samenwerking met het COA en VluchtelingenWerk. We danken het Nationale Ballet voor deze fantastische uitnodiging, op initiatief van een celliste van het Balletorkest.

Deel dit met anderen