woensdag 18 januari 2017

Vluchtelingen worden tijdens 8-weekse training klaargestoomd voor de arbeidsmarkt

Project VIP gaat in januari ook van start in Almere en in Utrecht is vorige week de derde groep VIP'ers gestart!

Op 26 januari gaat de eerste groep VIP'ers (Vluchtelingen Investeren in Participeren) van start in Almere. De deelnemers worden tijdens een 8-weekse jobtraining klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. In Utrecht is deze maand de derde groep van start gegaan. Door het succes van het project start er nu ook een groep in Almere.

Op zoek naar een geschikte werkervaringsplek of baan

Tijdens de 8-weekse training leren de vluchtelingen hun eigen vaardigheden in kaart te brengen, krijgen ze sollicitatietraining en oefenen ze met netwerkgesprekken. De vluchtelingen krijgen een jobcoach toegewezen voor maatwerkbegeleiding. Met de jobcoach gaan ze samen onderzoeken op welk gebied hun ervaring en talent ligt en welke werkervaringsplek daarbij hoort. De jobcoach blijft de deelnemer begeleiden tot er een geschikte werkervaringsplek is gevonden en helpt ook daarna met nazorg en vervolgstappen.

Veel werkgevers zijn nog niet klaar voor de toekomst

“Het is een succesvol project," vertelt Gatra Peshtaz, project medewerker en aanjager van het VIP project in Utrecht en Almere. De eerste deelnemers van de vorige groepen hebben inmiddels een baan gevonden bij een transportbedrijf, een supermarkt en in de horeca. Ook zijn er deelnemers die een werkervaringsplek hebben gevonden bij een woningcorporatie, zorginstelling, championbedrijf en een graphic design bureau. Deze werkgevers lopen voorop, want dit wordt de toekomst. Nog niet iedereen is er klaar voor en er is dan ook nog een hoop werk te verzetten, vertelt Gatra.

In Almere starten we nu voor het eerst. We zijn nog op zoek naar vrijwillige jobcoaches die de vluchtelingen kunnen begeleiden. De vacature staat op onze website.

1500 vluchtelingen voorbereiden op werk

De komende twee jaar wil VluchtelingenWerk landelijk 1500 vluchtelingen voorbereiden op werk. In mei 2016 is het project VIP (Vluchtelingen Investeren in Participeren) gestart in de regio Midden-Nederland. Het project heeft als doel om vluchtelingen goed voor te bereiden op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Deel dit met anderen