woensdag 19 augustus 2020

Alsnog een slaapplek voor asielzoekers Ter Apel

Asielzoekers die in Nederland aankomen en zich niet op dezelfde dag kunnen aanmelden krijgen vanaf vandaag toch een bed of een matras om op te slapen. De afgelopen dagen moesten tientallen asielzoekers op de grond slapen vanwege een personeelstekort bij het aanmeldcentrum. We zijn blij dat er nu toch een basale vorm van opvang komt. Maar dit mag niet het nieuwe normaal worden. De capaciteitsproblemen moeten zo snel mogelijk worden opgelost, zodat alle asielzoekers die na een lange reis in Nederland aankomen dezelfde dag nog in de reguliere opvang terecht kunnen. [Update 6 oktober onderaan dit bericht]

Help mee en doe nu een gift

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt!

Ja, ik help mee!

Onnodig personeelstekort

De afgelopen maanden nam het aantal nieuwe asielzoekers enorm af. De coronacrisis bemoeilijkte het om door Europa te reizen. Als gevolg daarvan meldden zich veel minder asielzoekers bij het aanmeldloket dan gebruikelijk. In reactie hierop is besloten het personeel bij dit loket af te schalen. Nu blijkt dat er onvoldoende rekening is gehouden met de verwachting dat het aantal asielaanvragen ook weer aan zou trekken. VluchtelingenWerk vindt het onbegrijpelijk dat hier geen rekening mee is gehouden en hierdoor mensen op de grond hebben moeten slapen. 

Niet het nieuwe normaal

Vanaf vandaag kunnen wachtende asielzoekers slapen in bedden of op matrassen in een tijdelijke paviljoentent die is neergezet om de wachtrij op te vangen. VluchtelingenWerk vindt dat dit nog steeds alleen als uiterste noodoplossing kan worden gezien, en de capaciteitsproblemen bij het aanmeldloket zo snel mogelijk moeten worden opgelost. Asielzoekers die na een lange reis in Nederland aankomen, kunnen dan dezelfde dag nog terecht in de normale opvang.

  • [Update 6 oktober] Nog steeds niet opgelost

Ondanks eerdere toezeggingen hebben de afgelopen tijd opnieuw asielzoekers in Ter Apel op de grond moeten slapen. Dat blijkt uit signalen van De Volkskrant en VluchtelingenWerk. De Volkskrant beschrijft hoe recent nog tientallen asielzoekers, waaronder vrouwen en kinderen, alsnog op een kil ontvangst konden rekenen in een permanent verlichte ruimte zonder slaapplek. VluchtelingenWerk vindt het onbegrijpelijk dat het in zes weken nog niet is gelukt om voldoende slaapplekken te regelen en doet opnieuw een beroep op staatssecretaris Broekers-Knol om dit voor eens en voor altijd op te lossen. 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: