vrijdag 20 maart 2020

Alsnog noodopvang voor nieuwe asielzoekers

Door de maatregelen als gevolg van de coronacrisis ontstond deze week een acuut opvangprobleem. De asielprocedure werd afgelopen maandag opgeschort en de opvangcentra’s werden gesloten. Als gevolg hiervan kwamen nieuwe asielzoekers die maandag aanklopten voor bescherming op straat te staan. Onacceptabel, lieten we maandag weten in een oproep aan de staatssecretaris. Vandaag kwam het nieuws dat er alsnog opvang is geregeld. We zijn blij met deze noodoplossing.

Voor gesloten deuren

Het is voor iedereen duidelijk dat ingrijpende maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het virus af te remmen. We hebben dan ook alle begrip voor het stilleggen van de procedure en het sluiten van de bestaande opvang voor nieuwe asielzoekers. Maar wie in Nederland aanklopt voor bescherming mag niet terug de straat op worden gestuurd. Juist in tijden van crisis is het belangrijk om extra naar kwetsbare mensen om te kijken. Dus ook naar mensen die vluchten voor oorlog of vervolging. Toen afgelopen maandag  daadwerkelijk asielzoekers voor een gesloten hek stonden, riepen we staatssecretaris Broekers-Knol daarom op zo snel mogelijk met een noodoplossing te komen. Asielzoekers die zich later op de dag meldden zijn toen alsnog toegelaten tot de opvang in Ter Apel terwijl er werd gezocht naar een tijdelijke noodoplossing.

Opgelucht: toch basale opvang

Die noodoplossing is er gelukkig gekomen. Vandaag liet staatssecretaris Broekers-Knol weten dat er een nood-onderdaklocatie voor asielzoekers wordt ingericht in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp. Zolang de reguliere opvang gesloten blijft kunnen nieuwe asielzoekers daar terecht. We zijn blij dat Nederland ook in deze crisisperiode basale opvang blijft bieden aan mensen die geen veilige meer hebben.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: