donderdag 25 juni 2020

Budget voor ondersteuning integratie vluchtelingen blijft

Het budget voor de ondersteuning van vluchtelingen door vrijwilligers tijdens hun eerste periode in Nederland blijft behouden. Dat liet minister Koolmees vandaag weten aan de Tweede Kamer. Vluchtelingen laten vaak alles achter in hun land van herkomst, en moeten in Nederland helemaal opnieuw beginnen. Zij krijgen daarbij ondersteuning van vrijwilligers. VluchtelingenWerk Nederland is blij dat de onmisbare rol die vrijwilligers hierin spelen behouden blijft.

Steun en toeverlaat

Al meer dan 40 jaar krijgen vluchtelingen extra ondersteuning bij het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Deze ondersteuning door vrijwilligers dreigde door een wetswijziging vanaf 1 juli 2021 in de knel te komen. Onderzoek van Significant Public wees onlangs al uit dat de belangeloze inzet van vrijwilligers van grote waarde is voor de integratie van vluchtelingen. Zij helpen niet alleen met praktische zaken, maar wijzen hen de weg in hun nieuwe omgeving, zijn steun en toeverlaat, en spelen een belangrijke rol in het behouden van draagvlak voor vluchtelingen in de buurt.

Nog niet alle zorgen weggenomen

Met het toewijzen van een budget zijn nog niet alle zorgen weggenomen. Het wordt aan de gemeenten overgelaten om de begeleiding straks goed in te vullen. Het risico bestaat dat niet alle gemeenten dit zonder verdere richtlijnen van minister Koolmees zullen doen. Ook komen jongeren en vluchtelingen boven de pensioengerechtigde leeftijd niet in aanmerking voor deze begeleiding, terwijl zij dit net zo hard nodig hebben. In een brief aan de Tweede Kamer vragen we aandacht voor deze, en andere zorgpunten die het nieuwe inburgeringsbeleid nog verder kunnen verbeteren. Aankomende maandag debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe inburgeringswet.

Help mee en doe nu een gift

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt!

Ja, ik help mee!

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: