donderdag 27 juni 2013

'Deze voorstelling vergeet ik nooit meer'

Acht bussen vol gespannen kinderen en hun trotse ouders komen aan bij het Concertgebouw in Amsterdam. Na maanden oefenen zijn de kinderen van de basisscholen op de asielzoekerscentra in Echt en Dronten er klaar voor: de 'Symfonie voor Angsthazen en Durfals' gaat beginnen!

Grote finale

De voorstelling vormt de grote finale van het project 'Kind in Harmonie'. Het project van VluchtelingenWerk brengt asielzoekerskinderen in aanraking met muziek, maar bevordert ook hun communicatieve vaardigheden. In de klas zijn de kinderen goed voorbereid  door een professionele muziekdocent. Dat is te zien én te horen!

Sterren van de hemel

Onder begeleiding van het symfonieorkest Holland Symfonia zingen de kinderen samen met reguliere basisscholen de sterren van de hemel. Met de liedjes vertellen zij een verhaal over een jongen die nooit bang is, zelfs niet in een spookachtig kasteel. Toch krijgt de jongen het benauwd als hij aan aan het slot van het verhaal zijn prinses een zoen mag geven. De 8-jarige Setayesh uit Afghanistan begreep dat wel. 'Dat vond ik ook het spannendste moment uit de show', vertelt ze.

Jammer dat het voorbij is

Net als veel van haar klasgenoten keek Setayesh haar ogen uit in de mooie concertzaal. Ook de muziekinstrumenten van het orkest hebben indruk op haar gemaakt. Setayesh: 'Er waren veel  instrumenten die ik nog nooit eerder had gezien. De viool vond ik het mooist, ik zal ook wel graag op vioolles willen.' De Iraakse Aymen (11) vindt het jammer dat het concert nu voorbij is, maar zal het nooit vergeten. 'Het was ongelofelijk, zoiets maak je maar een keer in leven mee.'