zaterdag 3 juli 2021

Duizenden gezinsleden van vluchtelingen in de wacht bij Nederlandse ambassades

Duizenden gezinsleden van vluchtelingen die toestemming hebben om naar Nederland te komen, wachten wanhopig op een afspraak bij een Nederlandse ambassade. De dienstverlening bij de ambassades in o.a. Libanon, Iran en Pakistan is zo beperkt dat zij maanden moeten wachten op een afspraak. VluchtelingenWerk slaat alarm en roept staatssecretaris Broekers-Knol en minister Kaag van Buitenlandse Zaken op om in te grijpen.

Eindeloos wachten op een visum

Na maanden (soms wel jaren) wachten is hun gezinsherenigingsaanvraag eindelijk goedgekeurd en mogen de partners en kinderen van vluchtelingen naar Nederland reizen. Het enige wat nog nodig is; een visum van de Nederlandse ambassade. Dit visum hebben vluchtelingen nodig om op het vliegtuig te mogen stappen. In veel landen waar vluchtelingen vandaan komen zijn geen Nederlandse ambassades. Syriërs moeten bijvoorbeeld naar Libanon (Beiroet) reizen om een visum af te halen.

Enorme achterstanden

De ambassade in Beiroet is één van de locaties die kampt met enorme achterstanden. Bijna tweeduizend Syriërs moeten hier nu gemiddeld een half jaar wachten voordat zij een afspraak kunnen maken. Op dit moment plant de ambassade afspraken in met gezinsleden die in januari toestemming hebben gekregen van de IND. Deze groep kan op z'n vroegst in september langskomen voor een visum. Normaal gesproken duurt dit gehele proces zo'n twee tot vier weken.

Wachttijden lopen op

In veel landen zien zij lange wachtrijen ontstaan voor vluchtelingen die een afspraak willen plannen bij een Nederlandse ambassade, voor het afhalen van een visum of voor aanvullend onderzoek om goedkeuring te krijgen op hun gezinsherenigingsaanvraag. Bijvoorbeeld in Iran en Pakistan wachten mensen al een jaar op een afspraak voor DNA-onderzoek. Ook zijn er bij veel ambassades nog steeds geen identificerende interviews mogelijk, waaruit moet blijken of dit echt de gezinsleden van de vluchteling zijn. Voor Libanon, Soedan en Pakistan zijn er gezinsleden die al meer dan anderhalf jaar wachten op dit onderzoek. De IND heeft nu tijdelijke afspraken gemaakt met de organisaties IOM en UNHCR om dit onderzoek te ondersteunen. Dit geldt echter niet voor alle landen en komt maar langzaam op gang.

Termijn verlopen

Voor sommige vluchtelingen is de termijn waarbinnen zij hun visa moeten afhalen ook nog eens verlopen. De staatssecretaris heeft vorig jaar vanwege de corona situatie besloten de termijn eenmalig te verlengen met drie maanden. Echter zijn de achterstanden zo groot dat deze drie maanden niet voldoende zijn. Als de termijn verlopen is, moeten vluchtelingen een nieuwe aanvraag indienen. De wereld op z’n kop, want nu moeten mensen nog langer wachten en verkeren wederom in onzekerheid. Bovendien lopen minderjarige vluchtelingen het risico dat hun nieuwe aanvraag wordt afgewezen als ze ondertussen meerderjarig zijn geworden. Volwassen vluchtelingen komen namelijk in een andere procedure terecht.

Meer prioriteit geven

VluchtelingenWerk vindt dat staatssecretaris Broekers-Knol veel eerder had moeten ingrijpen en meer prioriteit had kunnen geven aan de situatie waarin deze mensen verkeren. Er moet in oplossingen worden gedacht. Een sterke uitbreiding van de capaciteit van de ambassades is hard nodig. Veel partners en kinderen verblijven nog steeds in moeilijke en vaak gevaarlijke omstandigheden. Zij moeten daar zo snel mogelijk worden weggehaald.

Meerdere mogelijkheden

Wij vinden dat vluchtelingen de mogelijkheid moeten krijgen om hun visum ook op een andere Nederlandse ambassade te kunnen ophalen. Vluchtelingen hoeven dan niet langer te wachten in onveilig gebied en kunnen doorreizen naar een ander land om vanaf daar naar Nederland te reizen. Ook denken wij dat er meer in mogelijkheden kan worden gedacht om naar alternatieve locaties uit te wijken, om daar tijdelijk de werkzaamheden te hervatten.

Geen deadline

Tot slot vinden wij dat de termijn van een visum moet worden verruimd. Op dit moment hebben gezinsleden van vluchtelingen negen maanden de tijd om hun visum op te halen. Lukt dit niet, omdat een grens bijvoorbeeld tijdelijk dicht is, dan moet er een nieuwe aanvraag worden ingediend. Bij de ambassades lopen de wachttijden op, maar voor vluchtelingen blijft de IND een termijn van negen maanden hanteren. Wij vinden dat de IND geen deadline kan stellen zolang de ambassades kampen met zulke achterstanden. Vluchtelingen vluchten niet voor niets, het is van levensbelang hun reis naar Nederland zo snel mogelijk te faciliteren.

Help mee en doe nu een gift!

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt!

Ja, ik help mee!

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: