vrijdag 18 december 2020

Eerste vluchtelingen uit Griekenland aangekomen in Nederland

De afgelopen dagen zijn de eerste vluchtelingen uit Griekenland in Nederland aangekomen. Het blijkt te gaan om Syrische gezinnen die al een verblijfsvergunning hebben gekregen in Griekenland. 25 volwassenen en kinderen zijn inmiddels in Budel en Ter Apel aangekomen. Hoewel we blij voor hen zijn, denken we ook aan de kwetsbare vluchtelingen in vluchtelingenkampen elders die opnieuw een koude winter in een tent moeten doorkomen.

Moria-deal

Vijftien maanden geleden deed Griekenland een noodoproep aan Europa om 2.500 alleenstaande vluchtelingenkinderen over te nemen. Veel Europese landen hebben aan die oproep gehoor gegeven. Nederland kwam pas in actie toen vluchtelingenkamp Moria tot op de grond afbrandde. De coalitie reageerde met de schaamteloze Moria-deal waarbij 100 vluchtelingen werden ingeruild voor 100 andere kwetsbare vluchtelingen. En dat terwijl maar liefst 106.160 Nederlanders hun stem lieten horen door de petitie te ondertekenen om #500kinderen op te vangen. Ook sloot meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten aan bij de Coalition of the Willing.

Geen feeststemming

Uiteindelijk zijn de eerste vluchtelingen nu gearriveerd, maar het lijkt erop dat alleenstaande kinderen (waar het oorspronkelijke verzoek van de Grieken over ging) met kerst nog steeds moeten achterblijven. Dat had echt veel sneller gekund. Daarom geen feeststemming om dit kleine lichtpuntje voor enkele vluchtelingen. De onwil van dit kabinet om écht iets te doen aan de situatie op de Griekse eilanden blijft duidelijk staan.

Steun voor vluchtelingen in Griekenland

Er voltrekt zich een catastrofe in de Griekse vluchtelingenkampen. Door de allesverwoestende brand en het coronavirus is de situatie in kamp Moria op het eiland Lesbos onleefbaar geworden.

Help ook mee en doneer direct >>

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: