dinsdag 7 maart 2017

Europees Hof: geen visum voor Syrisch gezin

EU-landen zijn niet verplicht een humanitair visum af te geven als vluchtelingen in eigen land gevaar lopen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie vandaag bepaald in een uitspraak. VluchtelingenWerk ziet het humanitaire visum als één van de maatregelen om mensensmokkelaars buiten spel te zetten. In haar actieplan pleit zij ook voor betere bescherming van vluchtelingen die direct gevaar lopen in de eigen regio. Het Europees Hof heeft nu beslist dat lidstaten zelf kunnen bepalen of een visum wordt afgegeven in schrijnende situaties. VluchtelingenWerk vindt dat de Nederlandse overheid daar ruimhartig mee moet omgaan. “Een humanitair visum is een van de manieren om mensensmokkelaars buiten spel te zetten”, zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

Humanitaire visa

Een groot deel van de vluchtelingen uit oorlogsgebieden verblijft in de regio, maar een deel van hen vindt ook daar geen bescherming. Bijvoorbeeld omdat hun leven in gevaar is. Een humanitair visum is voor deze mensen noodzakelijk. Nu zien veel vluchtelingen geen andere optie dan met een mensensmokkelaar een levensgevaarlijke reis naar Europa te maken. Vorig jaar kwamen daar zeker 5.082 mensen bij om. Daarmee is de buitengrens van Europa de gevaarlijkste ter wereld. Met het verstrekken van humanitaire visa krijgen vluchtelingen de mogelijkheid om tijdelijk en op legale wijze naar een EU-land te reizen en daar asiel aan te vragen.

Aanleiding

De zaak draait om een Syrisch gezin dat bij de Belgische ambassade in Libanon om een humanitair visum vroeg. Dit verzoek werd afgewezen. Het Europees Hof van Justitie bevestigt vandaag dat de Belgische ambassade daar niet toe verplicht is. VluchtelingenWerk is betrokken bij de ondersteuning van deze zaak, en blijft zich inzetten voor veilige manieren om in Europa asiel aan te kunnen vragen.

Stappenplan naar betere bescherming

VluchtelingenWerk rekent erop dat Nederland de komende jaren, net als veel andere EU-lidstaten, humanitaire visa gaat verstrekken aan mensen in gevaar. Tevens roept de vluchtelingenorganisatie EU-lidstaten op echt werk te maken van het hervestigen van de meest kwetsbare vluchtelingen uit de vluchtelingenkampen, en van een betere ondersteuning van landen in de regio waar de meeste vluchtelingen verblijven.

Deel dit met anderen