dinsdag 17 januari 2017

Films en documentaires over vluchtelingenthema's

VluchtelingenWerk vindt het belangrijk om te werken aan begrip voor vluchtelingen. We ondersteunen personen en organisaties die zich inzetten om het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen te vergroten via het Draagvlakactiviteitenfonds (DAF). Het fonds steunt bijvoorbeeld filmmakers bij het in beeld brengen van persoonlijke verhalen van vluchtelingen of journalisten die onderzoeksdocumentaires maken. Hierbij een overzicht van deze films.

In procedure

In procedure vertelt het verhaal van Hassan, een vader die is gevlucht naar Nederland om zijn gezin te redden. Zijn 15-jarige dochter Yomna is ernstig ziek en hij heeft hen moeten achterlaten in Syrië. Het lange wachten tijdens de asielprocedure maakt hem zo wanhopig dat hij gaat twijfelen aan de juistheid van zijn beslissing.

  • Op woensdag 3 mei wordt deze film op tv uitgezonden: kijk die dag om 22.55 uur naar 2DOC NPO2
  • De film werd eerder al in de volgende steden getoond: Rotterdam, Eindhoven, Nijmegen, Groningen, Zaltbommel, Maastricht, Assen, Den Haag en Zeist.
  • Bekijk de trailer hieronder (1:44):

In Procedure Trailer

 

Film: Toen mijn vader een struik werdToen mijn vader een struik werd

Een familiefilm over vluchtelingenthematiek naar het gelijknamige kinderboek van Joke van Leeuwen. Toda (Celeste Holsheimer) woont in een bakkerij met haar vader (Teun Kuilboer), de beste taartenbakker van het land. Op een dag verandert alles: haar vader wordt onverwacht weggeroepen om het land te verdedigen. Toda moet naar haar moeder (Noortje Herlaar), die in het buurland woont en waar het veilig is. En dus begint ze aan een avontuurlijke en spannende reis waar ze onderweg de meest vreemde mensen ontmoet en in absurde situaties terecht komt. Uiteindelijk komt ze in het land van haar moeder terecht. Toda is een meisje dat niet snel opgeeft, maar zal ze haar moeder ook vinden?

 

Toen mijn vader een struik werd Trailer NL (2017) | Officiële trailer

 

Het spoor naar Auschwitz 

Waarom hebben de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog de spoorlijnen naar Auschwitz en de gaskamers daar niet gebombardeerd? Waarom hebben zij er vanaf gezien op die manier de moord op talloze joden, Roma/Sinti en homo’s te voorkomen (of te beperken)? Je zou zeggen dat deze heikele kwestie al lang en breed op een bevredigende wijze is onderzocht. Dat blijkt niet het geval. Journalist Frenk van der Linden maakte met regisseur Gisèla Mallant een televisiedocumentaire waarin wordt gezocht naar een verklaring voor het feit dat Westerse leiders als Churchill en Eisenhower geen opdracht hebben gegeven tot het wegvagen van de treinverbindingen met de belangrijkste vernietigingskampen.

En, denkend aan Syrië, Afghanistan, Somalië, enzovoorts: wat betekent dit alles voor de vraagstukken waarmee we anno 2016 worden geconfronteerd? Veel geïnterviewden zeggen dat de kreet 'Nooit Meer Auschwitz' hol is zo lang we geen lessen trekken uit wat tussen '40 en '45 is gebeurd: 'Anders zullen na Rwanda, Sbrebrenica en Aleppo nog méér genocides volgen.'

  • Uitgezonden op vrijdag 14 januari om 21:00 uur op NPO 2.
  • Terugkijken via NPO

De kinderen van Juf Kiet

De kinderen in de klas van juf Kiet zijn nog maar pas in Nederland. Alles is nog nieuw en verwarrend. In het begin hebben ze over alles en niets ruzie. De liefdevolle, maar strenge hand van juf Kiet werkt helend. Ze leert haar kinderen niet alleen Nederlands lezen en schrijven, maar ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. Langzamerhand winnen de kinderen aan zelfvertrouwen.

  • Bekijk hier waar de film te zien is.

VluchtelingenWerk heeft deze film niet financieel ondersteund.

Deel dit met anderen