woensdag 2 november 2016

Genomineerden en winnaars VluchtelingenWerkAwards 2016

De VluchtelingenWerkAwards werden op 2 november voor de vierde keer uitgereikt. VluchtelingenWerk wil met de awards gemeenten, bedrijven en maatschappelijke initiatieven die zich extra inspannen om vluchtelingen snel mee te laten doen in de maatschappij in het zonnetje zetten.

Binnen de VluchtelingenWerkAwards waren er twee categorieën: 'Doorzetter' en 'Beste bedrijf'. Omdat het afgelopen jaar een bijzonder jaar was, waren er twee speciale awards in het leven geroepen: 'Stoere burgemeesters' en 'Succesvolle maatschappelijke initiatief'. Wie waren de genomineerden van deze awards en wie hebben er uiteindelijk gewonnen?

Doorzetters

Younes Younes

'Younes is in staat het algemene belang boven zijn eigen belang te zetten. Hij probeert de kloof tussen de Nederlandse cultuur en die van de vluchtelingen te overbruggen', zei de jury over Younes. Hij vluchtte recentelijk uit Syrië, maar heeft al in korte tijd laten zien dat hij ondanks vele tegenvallers optimistisch blijft. Vanuit deze mindset zette hij een Facebookpagina voor vluchtelingen op en was hij een steun en hulp voor vluchtelingen om hem heen.

Raafat Alnakar

'Innoverend en inspirerend. Raafat zou je graag als buurman willen hebben', aldus de jury over deze doorzetter. Raafat was in Syrië al een aantal jaar programmeur en wilde niets liever dan dit beroep ook in Nederland uit te oefenen. Door deze motivatie en wat hulp van anderen ging al vrij snel Amazing-holland.com online. Door deze informatieve website helpt hij zichzelf, maar ook anderen om de Nederlandse taal, cultuur en regelgeving te leren.

Nour Fattouh

'Een power woman', noemde de jury Nour. 'Ze durft de emancipatie van vrouwen op een andere en neutrale manier op de agenda zetten. Ze weet onderwijs met plezier te combineren.' Nour is nauw betrokken bij de Stichting Syrische vrouwen in Nederland. Daarnaast heeft ze meegedaan aan de actie Soep voor Syrië, tolkte ze tijdens een High-Tea evenement, helpt ze mee bij een huiswerkklas en kookt ze voor verschillende gelegenheden. Op een vriendelijke en duidelijke manier helpt Nour waar nodig.

Asef Mahmoudi

'Inspirerend, charmant en ijzersterk. Asef heeft een buitengewone prestatie laten zien en toont concrete inzet om een verschil te maken', zei de jury over Asef. Op 12-jarige leeftijd vluchtte hij uit Afghanistan en hij kwam op 18-jarige leeftijd aan in Nederland. Ondanks de vele verschrikkingen en teleurstellingen heeft hij een groot doorzettingsvermogen. Asef kent het woord 'opgeven' niet en is na aankomst in Nederland snel aan de slag gegaan. De nu 31-jarige is verzorgende IG, werkt met verstandelijk en lichamelijk beperkten, met dementerende ouderen en is doktersassistent.

Asef won de VluchtelingenWerkAward 2016 in de categorie 'Doorzetter'. Directeur van VluchtelingenWerk Nederland Dorine Manson: “Zijn doorzettingsvermogen is een grote bron van inspiratie. Hij heeft lang moeten wachten op zijn verblijfsvergunning, maar bleef ondanks alles positief. Dat hij hij nu zelf mensen helpt, ontroert.” Asef reageerde met een knipoog: "Ik ben nu een gelukkige gelukzoeker!"
 

Beste bedrijven

Aurora Borealis in Wedde

'Bijzondere en proactieve ondernemer', zei de jury over Aurora Borealis. 'Ze zijn duurzaam, gaan zelf op zoek naar mensen en geven niet op.' Aurora Borealis laat zien dat ook kleine bedrijven open kunnen staan voor vluchtelingen en mogelijkheden kunnen bieden. In dit bedrijf krijgt een vluchteling de noodzakelijke structurele begeleiding. Maar dat is niet alles: ook krijgt een vluchteling direct een fulltime contract als leertraject binnen de zorgsector.

Natuur- en Milieucentrum in Weert

'Dit centrum maakt een mooie verbinding tussen twee verschillende maatschappelijke vraagstukken, namelijk tussen mens & milieu', aldus de jury. Bij het Natuur- en Milieucentrum worden vluchtelingen opgeleid tot natuurgids en leiden ze de kinderen van de Koalaschool, de school op het azc Weert, rond in het centrum. Deze leerlingen zijn niet Nederlands-sprekende kinderen, maar worden door de statushouders in het Nederlands rondgeleid. Een mooie dubbele bodem dus.

Bouwmensen Rivierengebied in Geldermalsen

'Een bedrijf met een duidelijke visie en strategie. Als ik zelf vluchteling was, zou dit bijdragen aan mijn geluk', prees de jury. Deze bouwopleider toetst vluchtelingen een week lang op hun motivatie en competenties en koppelt ze vervolgens meteen aan een bouwbedrijf of aan een opleiding van dertien weken. Directeur Koos Karsijns helpt aannemers van hun koudwatervrees af, en hij enthousiasmeert collega's van andere filialen van Bouwmensen om hetzelfde te doen.

Bouwmensen Rivierengebied heeft de VluchtelingenWerkAward 2016 gewonnen. De jury vindt dit een effectief project dat voor een duurzaam resultaat gaat. Karsijns sloot zijn dankwoord af met, ‘In Geldermalsen gebeurt het!’.

Succesvolle maatschappelijke initiatief

Dorine Manson reikte de award voor 'Betrokken Burgers' uit: “Deze award staat symbool voor alle goede maatschappelijke initiatieven en gaat dit jaar naar een initiatief dat met een grote groep enthousiaste vrijwilligers nieuwkomers met gastgezinnen in contact brengt. Deze ontmoetingen zorgen ervoor dat angst verdwijnt en wederzijds begrip ontstaat. Deze bijzondere award gaat dan ook naar Takecarebnb.”

Stoere burgemeesters

De andere speciale award was voor burgemeesters met lef die vluchtelingen het afgelopen jaar in korte tijd een plekje in hun gemeente hebben gegeven. Ondanks de korte voorbereidingstijd voor het ontvangen van deze 'nieuwe buren' en de heftige emoties die dit soms losmaakte, slaagden toch een heleboel burgemeesters erin deze mensen te verwelkomen in hun gemeenten. Jos Wienen, burgemeester van Haarlem en voorzitter van de VNG-commissie Asiel & Integratie nam deze award in naam van alle stoere burgemeesters in Nederland in ontvangst.

Deel dit met anderen