woensdag 24 november 2010

Het Europees Hof schort uitzettingen naar Irak verder op

Irakezen krijgen voorlopig bescherming. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft vandaag besloten tot op de bodem uit te zoeken of Irak in individuele gevallen veilig genoeg is om vluchtelingen naar terug te sturen. "Dit is vooral goed nieuws voor de vele Irakezen in Nederland en elders in Europa, want zij kunnen voorlopig nog rekenen op bescherming", aldus Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

Beoordeling individuele zaken door het Hof

Het Hof buigt zich de komende tijd over een aantal individuele zaken die vanuit Nederland zijn ingediend. Tot die tijd hoeven deze mensen niet te vrezen teruggestuurd te worden naar een land waar de veiligheidssituatie zeer onvoorspelbaar is. Maandelijks komen er in Irak honderden burgers om bij bomaanslagen, schietpartijen en moordaanslagen. Ontvoeringen, bedreigingen en intimidatie zijn ook aan de orde van de dag.

Risico's onderzoeken

Dinsdag 2 november stak het Europese Hof voor de Rechten van de Mens een stokje voor een groepsuitzetting een dag later. Het Hof verklaarde de risico's bij uitzettingen naar Irak verder te willen onderzoeken.
Het Hof heeft nu laten weten deze individuele gevallen nader te onderzoeken. Deze Irakezen kunnen daardoor voorlopig niet worden uitgezet, omdat de afgegeven interim measures verlengd zullen worden. Nieuwe verzoeken om uitzetting op te schorten zullen door het Hof ook individueel worden bekeken.
 

Deel dit met anderen