vrijdag 10 november 2017

IDFA-korting voor donateurs

Op het documentairefestival IDFA draaien vanaf 15 november meerdere documentaires over vluchtelingen. Onze redactie selecteerden twee must-sees, mét korting voor donateurs!

The Long Season

Negen miljoen Syriërs verlieten hun land na het uitbarsten van de oorlog. De meesten belandden in kampen als Madjal Anjar, net over de grens met Libanon. Het is een omgeving waarin frustratie snel omslaat in ruzie, getraumatiseerde kinderen zich agressief gedragen en vrouwen zeer beperkte bewegingsvrijheid hebben. Bekroond documentairemaker Leonard Retel Helmrich weet zich diep in het kampleven door te dringen en komt in de documentaire extreem dicht bij de bewoners. Zo wordt het menselijk drama – achter een abstract cijfer als negen miljoen vluchtelingen – goed zichtbaar.

Human Flow

Kunstenaar Ai Weiwei filmde met 25 camerateams in meer dan twintig landen de wereldwijde vluchtelingencrisis. Het levert surrealistische taferelen op; tentenkampen tussen de rails waar Griekse treinen toeterend doorheen rijden; vanaf grote hoogte gefilmde, perfect symmetrische rijen tenten waartussen stipjes als mieren bewegen. Krachtige, esthetisch gedraaide shots worden afgewisseld met smartphonebeelden die de horror van dichtbij laten zien. De Chinese kunstenaar maakt niet alleen de omvang van het probleem duidelijk, maar ook de individuele tragiek van de vluchtelingen.

Gebruik de actiecode!

International Documentary Film Festival Amsterdam is van 15 tot 26 november. Donateur van VluchtelingenWerk? Gebruik dan de actiecode HF17CA en ontvang € 2,50 korting. De actie geldt alleen voor de data die hierboven zijn genoemd. Bedankt IDFA voor dit leuke aanbod!

 

Deel dit met anderen